7 stycznia 2014

Pulpety w sosie cytrynowym / Meatballs with lemon sauce.



Pulpety w sosie cytrynowym - cypryjskie Giouvarlakia.
Cytryna w tym sosie jest zdecydowanie dominująca - coś dla jej fanów :)
Przygotowanie proste i szybkie - jak zawsze ;)




Meatballs in Lemon Sauce - Cyprus Giouvarlakia.
Lemon in the sauce is the main flavor- something for lemon fans :)

Prepare is simple and quick - as always ;)

Składniki : 

* 500 g  mielonej wieprzowiny, 
* 2 jaka, 
* 1 cebula średniej wielkości, 
* garść liści  mięty lub 1.5 łyżeczki suszonej, 
* sól, pieprz, 
* 1/4 szklanki ryżu długo ziarnistego, 
* pół szklanki  mąki, 
* ok 500 - 600 ml bulionu, 
* sok z 1 - 1.5 cytryny, 
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
* 2 łyżeczki mąki kukurydzianej, 

Ingredients:

* 500 g ground pork,
* 2 eggs,
* 1 onion medium-sized,
* handful mint leaves or 1.5 tsp of dried,
* salt, pepper,
* 1/4 cup long grain rice,
* half a cup flour,
* about 500 - 600 ml of broth,
* juice of 1 - 1.5 lemons,
* 2 tbsp chopped parsley,
* 2 tsp cornstarch, 


Przygotowanie :

W misce zmieszaj mięso, 2 białka od jajek, startą cebulę ( ja nie lubię tego robić więc ją bardzo bardzo  drobno posiekałam ), drobno posiekane liście mięsty.
Dopraw do  smaku solą i pieprzem.
Z masy formuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego a następnie obtocz je dokładnie w mące.
Gotowe pulpeciki włóż do  garnka, zalej gorącym bulionem ( tak aby zakrył mięso ) i gotuj około 20 minut. 

W małej  miseczce zmieszaj żółtka jaj, sok z cytryny, mąkę kukurydzianą i odrobinę bulionu.
Zawartość miseczki wlej powoli do garnka, mieszaj do  czasu aż sos zgęstnieje, nie zagotuj, dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Ja wyjmuje pulpety i  wtedy wlewam żółtka - tak jest  łatwiej mieszać :) 


Smacznego  !



Preparation :

In a bowl, mix the meat, 2 eggs whites, grated onion (I don't like to do that so I chopped onion very finely), finely chopped leaves mint.
Season for taste with salt and pepper.
Forming meatballs from meat size of walnut, then dredge them in flour.
Ready meatballs put into the pot, pour hot broth (broth must covered the meat) and cook about 20 minutes.
In a small bowl mix the egg yolks, lemon juice, cornstarch and a little broth.
Slowly pour the contents of small bowl into the pot, stirring until the sauce thickens, do not boil, add the chopped parsley.
I removed meatballs and then pour the yolk - it's easier to mix :)


Enjoy it!




A na koniec pomocnik mamusi :) 

And at the end mommy's helper  :)



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!