3 stycznia 2014

Pleśniak z dżemem malinowym.

Pleśniak / skubaniec  - to kruche 5cio warstwowe ciasto ( 3 x ciasto  kruche + owoce/ dżem + piana z białek ).
Ciasto dzieciństwa Połówka, ja je piekłam i  jadłam pierwszy raz i powiem Wam szczerze że na pewno nie ostatni !
Jest kruche, pyszne, szybkie do zrobienia :) - tak jak lubię !! :D
Tradycyjnie do środkowej warstwy dodaje się łyżeczkę kakao - ja go jednak  nie cierpię i nie dodałam. 


Pleśniak - 5-layered shortbread cake (3 x short pastry + fruit / jam + beaten egg whites).
This is my partner childhood cake, I baked them and ate for the first time and I'll tell you honestly that is definitely not the last!
It is crunchy, delicious, quick to make :) - the way I like! :D

Traditionally middle layer is with teaspoon of cocoa - I hate it and I didn't give.







Składniki : 

* 3 szklanki  mąki, 
* 1.5 szklanki cukru pudru,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
* 200 g margaryny,
* 4 jajka, białka oddzielone od żółtek, 
* szczypta soli, 
* słoik dżemu malinowego, 

Ingredients:

* 3 cups of flour,
* 1.5 cups granulated sugar ,
* 2 tsp baking powder
* 200 g of margarine ,
* 4 eggs , yolks and whites separately,
* pinch of salt
* jar of raspberry jam ,

Przygotowanie : 

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i szklanką cukru pudru, dodaj żółtka i pokrojone masło.
Zagnieć na gładkie ciasto, podziel na 3 równe części i włóż do  zamrażarki na godzinę. 


W między  czasie przygotuj blaszkę o  wymiarach 25x33 cm.
Wyłóż ją papierem do  pieczenia lub posmaruj masłem i  wysyp mąką. 


Gdy minie 55 minut, w dużej misce ubij pianę z białek  jajka ze szczyptą soli kiedy piana będzie sztywna stopniowo dodaj pozostały cukier puder. 

Z zamrażarki wyjmij pierwszą część ciasta, zetrzyj  na tarce o dużych oczkach i  rozłóż równo w blaszce.
Na wierzchu rozprowadź dżem.
Wyjmij drugą część ciasta, zetrzyj i rozłóż na dżemie.
Na wierzchu drugiej warstwy ciasta rozprowadź ubitą pianę z białek i przykryj kolejną częścią tartego ciasta.

Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnia i  piecz około godziny. 


Ciasto po ostygnięciu możesz posypać cukrem pudrem. 


Preparation:

Sieve flour with the baking powder and a glass icing sugar , add egg yolks and chopped butter .
Knead to a smooth dough, share into 3 equal parts and put in to freezer for an hour .

In the meantime, prepare the baking tin 25x33 cm.
Lay off baking paper or smear butter and rash with flour.

When you pass 55 minutes in a large bowl, whisk the egg whites with a pinch of salt when foam is stiff slowly add remaining icing sugar.

Remove first part of dough from freezer , grate on a grater with large holes and spread evenly on a baking tray .
On top put jam .
Remove second part of dough, grate and put on jam .
At the top spread the whipped egg whites and cover another part of the grated dough.

Put into preheated to 180 degrees and bake about an hour.


When cake is cooled down you can sprinkle with icing sugar .



6 komentarzy:

  1. To też ciasto mojego dzieciństwa! Oj zjadało się takich skubańców ze śliwkami wiele:))

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam to ciasto w wykonaniu mojej babci. na pewno spróbuję upiec je w końcu sama :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm... niezastąpiony pleśniak! Pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pleśniaka. Najlepszego robi moja sąsiadka, która zawsze jak robi to mi podrzuca do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe ciasto. Muszę je zrobic bo wygląda super. :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!