31 grudnia 2013

2013 - summary of the year.

This year has changed a lot in my life ...

My son Filip was born and he turned our lives upside down! :)
Now he's a big boy a little naughty but he have a wonderful smile : D

Well, sometimes  he's bullying our cat named Witcher...

Also my logo has changed -Thomas thank you again :)

This year I added 260 posts (almost all of them are recipes) and I don't know where I have found time to do this everything. And you visited my  site more than 235 000 times in total. 

Still the most popular on blog is a Sorrel soup with potatoes :)

Second place belongs to the Grilled pork collar and third to the White and red cabbage salad - all Polish dishes :)


3rd of January 2013  my fan page on Facebook started... and 300 people joined :) My little success!

I recently started using twitter (@ jusia's kichen) 



and Instagram (@ jusia_gotuje)



 Also you can find me on Pinterest (@ jusia gotuje) which I cordially invite you to use ( no more links stored in the browser, and a lot easier to find something :) ).

My collection of culinary books for this year is + 4 as compared to the others is quite miserably.
I recommend all of them :P
I have to admit that recently I read less than I used to - something to improve in the New Year! :)

* "25 minut" Anna Starmach (definitely buy the second part),
* "Save with Jamie" Jamie Oliver,
* "Ministy of food. Anyone can learn to cook in 24 hours" Jamie Oliver ( last time its my favorite),
* "Ultimate Home Cooking" Gordon Ramsay,


I hope that the New Year will bring for us all the best and that is what I wish to all my readers!
Happy New Year!

Jednogar z kurczakiem. / Easy one pot chicken casserole.

Dziś przepis na kolejny jednogar :) Kurczaczek, ziemniaki i  warzywa - wszystko czego trzeba :)
Prosto, szybko i bardzo smacznie.

Przepis pochodzi z magazynu "Good Food". 


Today, the recipe for another one pot casserole :) Chicken, potatoes and vegetables - all you need :)
Simple, quick and very tasty.


The recipe comes from the"Good Food" magazine.

30 grudnia 2013

Kokardki w śmietanowym sosie z groszkiem i szparagami. / Farfalle in cream sauce with peas and asparagus.

Makaronu  u  mnie dużo i  często go gotuje :)
Dziś przepis na taki ze szparagami i groszkiem z kremowym sosie mniam!
Do tego grillowana pierś z kurczaka ;)


I have a lot kinds of pasta and often cook them:)
Today the recipe for pasta with asparagus and peas in cream sauce, yum!
And grilled chicken breast;)

29 grudnia 2013

Tort marchewkowy / Carrot birthday cake.

Uwielbiam ciasto marchewkowe !
Kilka dni temu Połówek miał urodziny i  nie miałam czasu na pieczenie tortów ( poza tym nie umiem tego robić ), siedziałam i  myślałam aż powstał tort z ciasta marchewkowego!  Strzał w 10tkę !!
Ciasto jest wilgotne i idealne w smaku a krem z cynamonem... ahh :) 


I love carot cake !
Few days ago my better half had a B-Day. I didnt have time for bake birhday cake ( besides, I cann't do this) i  thinking and thinking and that's how I cetated Carrot Birthday Cake! 
Cake is moist and taste perfect and cinnamon cream... :) 

26 grudnia 2013

Pełnoziarniste tagliatelle z pieczonym łososiem. / Wholegrain tagliatelle with baked salmon.



Piątek i  ryba :) 

Dziś przepis z książki Jamiego Olivera "Save with Jamie" z małymi zmianami. 

W książce Jamie wykorzystuje ugotowanego łososia, który został z innego obiadu, ja takiego nie miałam więc kawałek sobie upiekłam :P
Muszę przyznać, że danie jest pyszne i zrobienie zajmuje max 20 minut :) 


Friday and fish :) 

Today recipe form Jamie's Olver book " Save with Jamie" with  my little changes.
To create dinner Jamie used leftover salmon but i didn't have any so I baked pice :P
I must say this meal is delicious and you'll make this in max 20  minutes :) 

25 grudnia 2013

Wszystkim moim czytelnikom życzę, pięknych, radosnych, pełnych  miłości Świąt Bożego  Narodzenia spędzonych  w gronie rodziny i przyjaciół ! :) 

http://www.rachellegardner.com/

I wish all my readers, wonderful, happy and full of love Christmas spent with family and friends! :)

23 grudnia 2013

Barszcz wigilijny z pieczonych buraków.

Barszcz... każdy  robi  go  inaczej a to  gotuje całe buraki, pokrojone, starte na tarce, ktoś inny robi zakwas a jeszcze inni robią barszcz z torebki ( który w sumie nie jest  najgorszy :P ).
Ja buraki piekę a potem gotuje około 5 minut - żadnej  filozofii tu  nie ma.

Jak zawsze musi  być prosto ! 

22 grudnia 2013

Pierniczki last minute.


Jeżeli  jeszcze nie upiekliście pierniczków ten przepis jest dla Was.
Ciasteczka wychodzą miękkie i chrupiące! Od razu są gotowe do  jedzenia czy dekorowania a w dodatku są bardzo bardzo pyszne !!!
Ciasto zagniata się bardzo łatwo i jeszcze łatwiej wałkuje.
Mi z podanych proporcji wyszło ponad 80 sztuk różnej wielkości a wszystko ( poza sprzątaniem ;) zajęło mi około 40  minut.
Ja w swoich zrobiłam dziurki żeby powiesić je na choince.
Cudnie :D 

21 grudnia 2013

Cynamonowe ciasteczka.

Mam dla Was cynamonowe ciasteczka bez mąki.
Szybkie do zrobienia i bardzo smaczne :) 

To kolejny przepis z "Good Food" :) 

20 grudnia 2013

Tajskie curry z indykiem. / Thai curry with turkey.

Święta i Święta ale podczas przygotowań też trzeba coś jeść :P
Zrobiłam pyszne tajskie curry z indykiem w jedyne 30 minut. 

Jak zawsze pysznie, szybko i prosto jak by nie było ;)
Przepis inspirowany wpisem znalezionym w "Good Food" . 


Christmas and Christmas but also during the preparations you need something to eat: P
I made delicious Thai curry with turkey in just 30 minutes.
As always delicious, quick and easy anyway;)

Recipe inspired by the entry found in the "Good Food".

18 grudnia 2013

Sałatka z pełnoziarnistym makaronem. / Whole grain pasta salad.

Dziś mam dla Was przepis na sałatkę, którą przygotowałam na imprezę urodzinową - jest idealna na takie okazje ! Szybko się robi, dobrze smakuje i jest sycąca. Kształt makaronu nie ma tu specjalnego znaczenia - daj  swój  ulubiony :) 

Today I have for you recipe for the salad, which I prepared for a birthday party - is perfect for such occasions! Fast to  make, tastes good and is satisfying. The shape of the pasta doesn't have special meaning - use your favorite :)

16 grudnia 2013

Meksykański gulasz z kurczaka z ryżem i fasolą. / Mexican chicken stew with rice & beans.

Super pomysł na zimowe obiady!
Pikantny, rozgrzewający, gotowy w 35 minut i  bardzo pyszny :) 

Przepis pochodzi ze styczniowego numeru "Good food" .

Zamiast fasoli pinto dałam soję tylko dlatego, że jestem gapa i na liście zakupów napisałam "fasola pinto" zamiast "fasola pinto w puszce".
Jak się zabrałam za gotowanie było za późno na moczenie fasoli :P 


Perfect winter comfort food! 

Spicy, warming up, ready in 35 minutes and very delicious :)
The recipe comes from the January issue of "Good food".
I replace pinto beans for soya beans just because I'm a dope and on the shopping list I wrote "pinto beans" instead of "can of pinto beans".
As I start cooking was too late for soaking the beans: P

14 grudnia 2013

Omlet z chorizo i czerwoną papryką. / Omelette with chorizo ​​and red pepper.

Coś na śniadanie :)

Robi się raz dwa, smakuje pysznie i  daje dużo energii by przetrwać ranek ! 

Pyszny omlet dla fanów chorizo !!! Dodałam czerwoną paprykę i  cebulkę - wszystko  ładnie do siebie pasuje ! Mniam :)

Something for breakfast :)


Chop-chop and done, tastes great and gives you a lot of energy to survive the morning!
Delicious ​​omelette for chorizo 
fans! I added red peppers and onions - everything fits together nicely! Yummy :)

13 grudnia 2013

Dekoracja pierniczków / Gingerbread dekoration.


Jakiś czas temu był przepis na pierniczki ( do  znalezienia tutaj ), dziś pokaże Wam jak je udekorować lukrem :)

Tak jak  zawsze musi być prosto :) 


Some time ago I showed you a recipe for gingerbread (to find here), today I will show you how to decorate them with icing :)


Easy as always :)

Pstrąg w płatkach owsianych wg. Jamiego / Trout in oats by Jamie .

Piątek z rybą XIII. 

Znowu przepis Jamiego i  znowu pstrąg. Co ja poradzę ? :) Ryba jest lekko pikantna ( za sprawą musztardy ), trochę chrupiąca ( to  płatki owsiane ) i bardzo  smaczna ( a to  wszystko razem ). 
W dodatku potrzebuje tylko 10 minut w piekarniku  -  idealnie !! :)
Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "Każdy  może gotować " 

Friday with the fish XIII.
Again Jamie's recipe and again trout. What can I do? :)
The fish is lightly spicy ( because of mustard ), a little crispy (thats oats ) and very tasty ( all together ).
And fish needs only 10 minutes in the oven - perfect! :)

Recipe comes from Jamie Oliver "Ministry of Food". 

12 grudnia 2013

Makaron z pieczonym serem camembert wg Jamiego. / Pasta with baked camembert by Jamie.

Sama nie wiem który to już przepis Jemiego na blogu... wiem za to, ze na pewno nie ostatni ! :)
Dziś trochę inna wersja makaronu z serem! Muszę przyznać, że mi  smakuje bardziej :) a dodatek szpinaku jest mega trafiony!
Danie samo zachęca do  zjedzenia :)  



I don't know how many Jamie's recipe I have on the blog ... I do know that for sure not the last! :)
Today a little different version of macaroni and cheese! I must  say I like it more :) and the addition of spinach is a mega!
Dish itself invites you to eat :)

10 grudnia 2013

Zupa jarzynowa II / Vegetable soup II

Zupa jarzynowa - idealna by rozjaśnić szare jesienne wieczory a także by  dobrze się rozgrzać wracając z tego strasznego zimna :P
Tym razem z królową jesieni - brukselką.
Prosta i smaczna !! 


Vegetable soup - perfect to brighten up a grey autumn evenings and also to warm up when you back from this terrible cold :P
This time with a queen of autumn - Brussels sprouts.

Simple and delicious!

9 grudnia 2013

Liebster Award.


W ostatnim czasie dostałam kilka nominacji do Liebster Award od : 

* Moje lata trzydzieste ( klik ), 
* (nie)typowa Natka Polka ( klik ), 
* Iwony z bloga Ciąża! Strach się bać ( klik ) , 
* Mama A. i Mama I. z bloga Cztery Czwarte ( klik )
* Stefa, Ziuta, Stachu, Rychu z bloga Tanio Żar ( klik

7 grudnia 2013

Obiad z piekarnika. Piersi cajun i ostre łódeczki i porówka./ Dinner from the oven. Cajun breast and spicy wedges and leek salad.


Taka sytuacja.
Dziś przepis na obiad z piekarnika. 

Roboty jest może na 15 minut, resztę robi piekarnik :) idealnie dla zabieganych.
Ziemniaki i kurak do piekarnika, robisz sałatkę i masz 30 minut na... na co tylko chcesz :)


Such a situation.
Recipe for today is meal from the oven.
Work is maybe for 15 minutes and the oven does the rest :) perfect for busy people.
Potatoes and chicken to the oven, you make a salad and you have 30 minutes to ...to what you want :)

6 grudnia 2013

Łosoś tikka z sosem ogórkowym. / Tikka salmon with cucumber sauce.

Piątek  z rybą XII. 

Kolejne bardzo  szybkie i  bardzo  smaczne danie. Jeżeli lubisz curry pokochasz rybę przygotowaną w ten sposób !
Na zrobienie tego obiadu potrzebujesz zaledwie 20 minut :) - kocham to ! 


Przepis pochodzi z książki "Każdy  może gotować".


Friday with fish XII. 

Another very fast and very tasty course. If you like curry you'll love fish prepared this way. 
To make this meal you'll need only 20  minutes :) -  I love it !

This recipe is from " Jamie's Ministry of Food".

4 grudnia 2013

Owsianka z borówkami i migdałami. / Porridge with blueberries and almonds.


Pyszne śniadanie, pyszna owsianka. 

Znowu na śniadanie jadłam owsiankę ( pasza dla konia wg Połówka ), tym razem z borówką i migdałami.
Proste, smaczne, szybkie i pożywne !

Wszystkie moje przepisy na owsiankę znajdziesz tutaj :) 



Delicious breakfast, delicious porridge.

I had oatmeal for breakfast again but this time with blueberries and almonds ( horse food by Half).
Simple, tasty, quick and nutritious!

All my the porridge recepies you can find here :)



2 grudnia 2013

Gulasz z łopatki z grzybami. / Stew with mushrooms.

Oboje lubimy  mięso w sosie dlatego też często przygotowuje takowe.
Druga sprawa to, że zawsze można jakiś wyczarować z tego co akurat mamy w lodówce... Dziś wystarczy  mięso, cebula, marchewka, groszek ( zawsze mam groszek ) i przyprawy a obiad z tego smakowity :D 

We both like meat in sauce that's why I often prepare stew.
The second issue is you can always cook stew using what you exactly have in the fridge ... 
Today you'll need meat, onion, carrot, peas (I always have peas in my freezer ) and spices. 
Yours dinner will by realy tasty :D


1 grudnia 2013

Pieczone pulpety w sosie śmietanowym z tymiankiem.

Pulpetów na blogu nie brakuje, ale nigdy nie mam ich dość. 
Tak więc kombinuje i dziś z tego kombinowania mojego mamy pulpety z tymiankiem :) 
Pyszne pulpeciki bez smażenia w lekkim śmietanowym sosie ! 

Follow Us

Cook'd it!