20 grudnia 2013

Tajskie curry z indykiem. / Thai curry with turkey.

Święta i Święta ale podczas przygotowań też trzeba coś jeść :P
Zrobiłam pyszne tajskie curry z indykiem w jedyne 30 minut. 

Jak zawsze pysznie, szybko i prosto jak by nie było ;)
Przepis inspirowany wpisem znalezionym w "Good Food" . 


Christmas and Christmas but also during the preparations you need something to eat: P
I made delicious Thai curry with turkey in just 30 minutes.
As always delicious, quick and easy anyway;)

Recipe inspired by the entry found in the "Good Food".




Składniki : 

* 1 łyżka oliwy, 
* 1 średniej wielkości cebuli, pokrojona w grube półplasterki,
* 1 zielona papryka, pokrojona w dużą kostkę, 
* 1 czubata łyżka czerwonej pasty curry, 
* 1 ząbek czosnku, drobno posiekany, 
* 1/2 ( 200 g ) puszki siekanych pomidorów, 
* 300 g indyka, pokrojonego w dużą kostkę, 
* 300 g ziemniaków, pokrojonych w dużą kostkę, 
* 1 łyżka chutney z mango, 
* garstka liści kolendry, 
* ryż lub chleb naan do podania, 

Ingrediens : 

* 1 tbsp oil, 
* 1 medium onion, thickly half sliced, 
* green pepper, choped into large chunks, 
* 1 heaped tbsp red curry paste, 
* 1 garlic clove, finely  chopped, 
* 1/2 ( 200g ) chopped tomatoes, 
* 300 g turkey breast, diced into big cubes, 
* 300 g  potatoes , diced into big cubes, 
* 1 heaped tbsp mango chutney, 
* 1 handfull coriander, 
* rice or naan, to serv, 




Przygotowanie : 

Ziemniaki zalej wrzątkiem i gotuj aż będą miękkie. 
Na dużej patelni rozgrzej olej. 
Podsmaż na rumiano indyka przyprawionego solą i pieprzem - odłóż na bok.
Na tej samej patelni podsmaż cebulę i  paprykę przez 3-4 minuty do czasu aż zaczną mięknąć.
Zmieszaj z curry i  czosnkiem, podsmaż przez kolejne 2 minuty. 

Dodaj pomidory z puszki i 70 ml wody, gotuj przez 5 minut. 
Zmniejsz ogień pod garnkiem, dodaj indyka i odsączone ziemniaki, gotuj przez 5 minut.
Przypraw solą i pieprzem, dodaj chutney z mango.
Posyp liśćmi kolendry i podawaj z ryżem lub chlebem naan. 


Preparation :  

Pour potatoes with boiling water and cook until soft.
Heat the oil in large pan and fry turkey until browned set aside. 
On the same pan fry onion and pepper for 3-4 mins, until starting to  soften.
Stir in the curry paste and garlic, cook for another 2 minutes.
Add tomatoes and 70ml of water, cook for 5 mins.
turn the heat down, stir in turkey and potatoes and cook for another 5 mins.
Season with salt and pepper, add mango chutney.
Scatter with coriander and serv with rice or naan. 







Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!