22 grudnia 2013

Pierniczki last minute.


Jeżeli  jeszcze nie upiekliście pierniczków ten przepis jest dla Was.
Ciasteczka wychodzą miękkie i chrupiące! Od razu są gotowe do  jedzenia czy dekorowania a w dodatku są bardzo bardzo pyszne !!!
Ciasto zagniata się bardzo łatwo i jeszcze łatwiej wałkuje.
Mi z podanych proporcji wyszło ponad 80 sztuk różnej wielkości a wszystko ( poza sprzątaniem ;) zajęło mi około 40  minut.
Ja w swoich zrobiłam dziurki żeby powiesić je na choince.
Cudnie :D 




Składniki :

* 2.5 szklanki maki, 
* 1/2 szklanki cukru pudru, 
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 
* 5 łyżeczek przyprawy do piernika, 
* 1 jajko, 
* 5 łyżek miękkiego masła, 
* 1/4 szklanki miodu, 


Przygotowanie : 

Na stolnice / blat przesiej  mąkę, cukier, sodę oczyszczoną i przyprawę do  piernika zmieszaj.
Dodaj jajko, masło, miód i  zagnieć na gładkie ciasto.
Podsypując mąką rozwałkuj  na grubość 3-5 mm.
Wykrawaj ciasteczka i  układaj  na natłuszczonej lub wyłożonej  papierem  blaszce. 

Piecz w piekarniku na środkowej  półce 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Ostudź i jedz albo  zamknij w szczelnym pojemniku ;)





2 komentarze:

  1. No kurcze, kusisz, kusisz. Upiekłam własnie wczoraj stertę pierników, ale jeśli mówisz, że te są mięciutkie ... Kto wie, może skorzystam :)Pozdrawiam, Mama A.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mamo A. Zapewniam Cie, ze sa idealne do zjedzenia :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!