26 grudnia 2013

Pełnoziarniste tagliatelle z pieczonym łososiem. / Wholegrain tagliatelle with baked salmon.



Piątek i  ryba :) 

Dziś przepis z książki Jamiego Olivera "Save with Jamie" z małymi zmianami. 

W książce Jamie wykorzystuje ugotowanego łososia, który został z innego obiadu, ja takiego nie miałam więc kawałek sobie upiekłam :P
Muszę przyznać, że danie jest pyszne i zrobienie zajmuje max 20 minut :) 


Friday and fish :) 

Today recipe form Jamie's Olver book " Save with Jamie" with  my little changes.
To create dinner Jamie used leftover salmon but i didn't have any so I baked pice :P
I must say this meal is delicious and you'll make this in max 20  minutes :) 



Składniki : 

* 160 g tagliatelle, 
* 200 g filetu z łososia, 
* sól, pieprz, 
* kilka gałązek koperku, 
* 50 ml śmietany, 
* starta skórka z połowy cytryny, 
* 1 jajko, 
* 30 g tartego parmezanu, 
* 1 łyżka soku z cytryny, 

Ingredients:

* 160 g tagliatelle,
* 200 g filet of salmon,
* salt, pepper,
* few sprigs of dill,
* 50 mL of cream,
* grated rind of half lemon,
* 1 egg,
* 30 g grated Parmesan,
* 1 tbsp lemon juice


Przygotowanie : 

W dużym garnku ugotuj makaron.
W między czasie...
Rozgrzej  piekarnik  do  180  stopni.
Filet z łososia umyj i osusz, ułóż na foli aluminiowej ( błyszczącą stroną do środka ), przypraw solą, pieprzem i  ułóż koperek.
Zawiń łososia i wstaw do  piekarnika na 10  minut.
Na małej  patelni zagotuj śmietanę, dodaj startą skórkę cytryny, szczyptę soli i pieprzu.
Roztrzep  jajko razem z parmezanem i  sokiem z cytryny.
Odcedź makaron zostawiając trochę wody, a następnie przełóż go z powrotem do  garnka i  zalej  śmietaną.
Bardzo dobrze zmieszaj, dodaj upieczonego łososia podzielonego  na kawałki i jajko z parmezanem, zamieszaj ( jeżeli  potrzeba dodaj  trochę wody  z gotowania makaronu ).
Posyp parmezanem i gotowe ! 


Preparation : 

In a large pan cook pasta. 
Meanwhile...
Heat the oven to 180 deagrese. 
Wash and dry salmon filet, put on aluminium foil ( shine side in ), season with salt and pepper, add dill springgs.
Wrap salmon and put into the oven for 10 minutes.

In a small pan, boil the cream, add the grated zest of lemon, a pinch of salt and pepper.

Beat egg with parmesan and lemon juice.
Drain the pasta, leave some water, return pasta into the pot and pour in cream.
Mix well, add baked salmon divided into pieces and egg with parmesan cheese, stir ( add a splash of cooking wather, if needed ).
Sprinkle with parmesan and enjoy!





7 komentarzy:

  1. mmmm :]
    po tym świątecznym obżarstwie przyda się coś lżejszego :]

    OdpowiedzUsuń
  2. też dzisaj postawiłam na łososia :) pyszności ten Twój makaron :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny i szybki ! Warto spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niech taneczny lekki krok
    będzie z Tobą cały rok.
    Niech prowadzi Cię bez stresu,
    od sukcesu do sukcesu!
    Szczęśliwego Nowego Roku.
    przesyła cały Potravel, czyli
    Agnieszka, Kuba i Zosia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. :) super przepisy dziekuje za podpowiedzi ;)
    tak przy okazji to tagliatelle z lososiem czy z losiem ;) ...
    pozdrawiam serdecznie
    Ela

    OdpowiedzUsuń
  6. Elu dzięki za komentarz :)
    Znalazłam i poprawiłam bląd ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Great blog you have got here.. It's hard to find good
    quality writing like yours these days. I seriously appreciate individuals like you!
    Take care!!

    my web site; plumbers camden

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!