6 grudnia 2013

Łosoś tikka z sosem ogórkowym. / Tikka salmon with cucumber sauce.

Piątek  z rybą XII. 

Kolejne bardzo  szybkie i  bardzo  smaczne danie. Jeżeli lubisz curry pokochasz rybę przygotowaną w ten sposób !
Na zrobienie tego obiadu potrzebujesz zaledwie 20 minut :) - kocham to ! 


Przepis pochodzi z książki "Każdy  może gotować".


Friday with fish XII. 

Another very fast and very tasty course. If you like curry you'll love fish prepared this way. 
To make this meal you'll need only 20  minutes :) -  I love it !

This recipe is from " Jamie's Ministry of Food".



Składniki :

* 2 chleby naan, 
* 1 czerwona papryczka chili, 
* 1/2 ogórka, 
* 1/2 cytryny, 
* 4 łyżki jogurt naturalnego, 
* sól i pieprz, 
* kilka gałązek  świeżej kolendry, 
* 2 filety z łososia bez łusek i ości ( każdy około 200 g ), 
* 1 czubata łyżka pasty Tandori curry, 
* oliwa,

Ingredients :

* 2 naan breads, 
* 1 red chili, 
* 1/2 cucumber, 
* 1/2 lemon, 
* 4 tbsp natural yoghurt, 
* salt and pepper, 
* few springs fresh coriander, 
* 2 salmon fillets without scales and bones ( about 200 g each ), 
* 1 heaped tbsp tandoori curry paste, 
* olive oil, 



Przygotowanie : 

Piekarnik rozgrzej do 110 stopni.
Do piekernika włóż chleby naan aby były ciepłe.
Z papryczki chili wyjmij pestki i  drobno ją posiekaj, połowę przełóż do  miseczki.
Ogórka obierz, przekrój w zdłóż na 4 i  usuń pestki, pokrój w kostkę, dodaj do  chili. 

Dodaj jogurt, sok z cytryny, szczypte soli i pieprzu, dobrze wymieszaj. 
Sos jest gotowy! :) 

Kawałki ryby pokrój na trzy części, każdy około 1.5 cm grubości.
Paste tandoori przełóż do  mieseczki a następnie pokryj nią dokładnie rybę ( możesz użyć pędzelka, łyżki albo palców ).
Dobrze rozgrzej patelnie, dodaj  łyżkę oliwy z oliwek i smaż łososia po 1.5 minuty z każdej strony.


Na chleby naan nałóż jogurt, po 3 kawałki ryby, posyp pozostałym chili i listkami kolendry.

Gotowe ! 


Preparation:

Preheat your oven to 110 degrees.
Pop your naan breads to the oven to warm through. 
Remove seeds from chilli and finely chop it, put half into a bowl.
Peel cucumber, cut for 4 lengthways and remove seeds, cut into cubes, add to chili.
Add yoghurt, lemon juice, a pinch of salt and pepper, mix well.
Sauce is ready ! :)

Each fish cut into three pieces, about 1.5 cm thick.
Spoon the heaped tbsp of tandoori paste to the small bowl and then smear the tandoori paste all over the fish ( you can use a brush, spoon or your fingers ). 
Heat well the frying pan, add tbsp olive oil, put the salmon into the pan and fry about 1.5 minutes on each side.

Both naan breads top with cucumber yoghurt, 3 pieces of fish, left chilli and coriander. 

Ready!





4 komentarze:

  1. Ale to musi być smaczne - uwielbiam łososia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Gratuluję fajnego bloga :) Nominowałam cię do Liebster Award
    http://taniozar.blogspot.com/2013/12/moja-pierwsza-nominacja-do-liebster.html
    Zapraszam do zabawy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale super pomysł na łososia! Bardzo dziękuję za inspirację i już wiem, że jak będę miała na niego ochotę to będzie on "tikka" :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!