16 grudnia 2013

Meksykański gulasz z kurczaka z ryżem i fasolą. / Mexican chicken stew with rice & beans.

Super pomysł na zimowe obiady!
Pikantny, rozgrzewający, gotowy w 35 minut i  bardzo pyszny :) 

Przepis pochodzi ze styczniowego numeru "Good food" .

Zamiast fasoli pinto dałam soję tylko dlatego, że jestem gapa i na liście zakupów napisałam "fasola pinto" zamiast "fasola pinto w puszce".
Jak się zabrałam za gotowanie było za późno na moczenie fasoli :P 


Perfect winter comfort food! 

Spicy, warming up, ready in 35 minutes and very delicious :)
The recipe comes from the January issue of "Good food".
I replace pinto beans for soya beans just because I'm a dope and on the shopping list I wrote "pinto beans" instead of "can of pinto beans".
As I start cooking was too late for soaking the beans: P


Składniki :                                          ( 4porcje )

* 1 łyżka oliwy z oliwek , 
* 1 cebula, pokrojona w plasterki , 
* 2 czerwone papryki pokrojone na duże kawałki,
* 3 łyżki pasty chipotle, - pasta z wędzonych papryczek Jalapeno, 
* 2 x 400 g krojone pomidory w puszce, 
* 4 piersi z kurczaka bez skóry, 
* 140 g  długo ziarnistego ryżu, 
* 400 g fasoli pinto w puszce, ( u  mnie mrożone ziarna soji ), odsączonej, 
* mały  pęczek kolendry, większość posiekana, kilka liści do  dekoracji, 
* sok z jednej limonki, 
* 1 łyżka cukru, 
* jogurt naturalny, do podania, 
* sól, pieprz, 

Ingredients:                               (4porcje)

* 1 tbsp olive oil
* 1 onion, cut into slices,
* 2 red peppers, cut into large chunks,
* 3 tbsp chipotle paste, - smoked jalapeño peppers paste,
* 2 x 400 g cans chopped ​​tomatoes,
* 4 skinless chicken breast,
* 140 g long grain rice,
* 400 g can pinto beans, (I used frozen soy beans),drained, 
* small bunch coriander, most chopped
, a few leaves left for decoration,
* juice 1 lime,
* 1 tbsp sugar
* natural yoghurt, to serve,
* salt, pepper,


Przygotowanie : 

Na dużej patelni z przykrywką rozgrzej oliwę z oliwek.
Wrzuć cebulę i paprykę, smaż do  czasu  aż zmiękną.
Dodaj paste chipotle i  smaż kolejną minutę zalej pomidorami.
Dodaj piersi z kurczaka i jedna puszkę po pomidorach pełną wody.
Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut od czasu  do  czasu przewracając kurczaka. 
W między czasie nastaw wodę na ryż, na ostatnią minutę dodaj fasolę ( ja dałam soję 5 minut przed koncem, bo tyle czasu potrzebuje ), odcedź ryż i  zmieszaj z sokie z limonki i kolendrą. Trzymaj w cieple. 
Po 20 minutach gotowania wyjmij piersi i za pomocą dwóch  widelców podziel na części, dodaj z powrotem do  sosu.
Dodaj  cukier, przypraw solą i pieprzem.
Podawaj z ryżem i jogurtem naturalnym posypanym pieprzem.   

Preparation:

In a large pan with a lid, heat the olive oil.
Put the onion and peppers, cook until softened.
Add chipotle paste and fry for another minute, fallowed by tomatoes.
Add chicken breasts with a tomato can full of water.
Cover and simmer for 20 minutes, turning occasionally.

In the meantime cook rice, at the last minute, add the pinto beans (I gave soy beans for last five minutes), drain the rice and mix with lime juice and coriander. Keep warm.

After 20 minutes of cooking, lift the chicken out and using two forks share to parts, stir back into the sauce.
Add sugar, seasoning with salt and pepper.

Serve with rice and yoghurt sprinkled with pepper.







Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!