12 grudnia 2013

Makaron z pieczonym serem camembert wg Jamiego. / Pasta with baked camembert by Jamie.

Sama nie wiem który to już przepis Jemiego na blogu... wiem za to, ze na pewno nie ostatni ! :)
Dziś trochę inna wersja makaronu z serem! Muszę przyznać, że mi  smakuje bardziej :) a dodatek szpinaku jest mega trafiony!
Danie samo zachęca do  zjedzenia :)  



I don't know how many Jamie's recipe I have on the blog ... I do know that for sure not the last! :)
Today a little different version of macaroni and cheese! I must  say I like it more :) and the addition of spinach is a mega!
Dish itself invites you to eat :)

Składniki :                                                                ( 4 porcje )

* 1 opakowanie sera camembert w drewnianym opakowaniu ( 250g ), 

* 2 ząbki czosnku, pokrojony w plasterki, 
* gałązka świeżego rozmarynu, listki oderwane od lodygi, 
* sól i pieprz, 
* oliwa z oliwek, 
* 100 g parmezanu ( ja dałam 80, bo 100 wydawało mi się za dużo ), starty, 
* 400 g makaronu rigatoni, 
* 150 g świeżego szpinaku, 


Ingredients:                                                                                   (4 servings)

* 1 package of Camembert cheese in a wooden container (250g),
* 2 garlic cloves, sliced, 
* 1 sprig fresh rosemary, leaves only, 
* salt and pepper,
* olive oil,
* 100 g Parmesan cheese (I gave 80 because 100 seemed to be too much), grated, 
* 400 g pasta rigatoni,
* 150 g fresh spinach,



Przygotowanie : 

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. 

Ser rozpakuj, wyjmij z papieru / foli, włóż z powrotem do drewnianego opakowania. W skórce na wierzchu wytnij duże koło i je zdejmij.
Czosnek ułóż na serze.
Dodaj listki rozmarynu, szczyptę soli i pieprzu.
Polej oliwą z oliwek i delikatnie przyciśnij.
Wstaw do  nagrzanego piekarnika ( postaw ser na talerzyku, bo z mojego trochę kapało ) i piecz 25 minut.

Wstaw wodę na makaron, który powinien zacząć się gotować 10  minut przed końcem pieczenia sera.
Gdy makaron będzie już gotowy, dodaj do  niego szpinak i  gotuj przez chwilkę.
Odcedź zostawiając trochę wody, nie przelewaj makaronu zimną wodą.
Do gorącego makaronu ze szpinakiem dodaj starty parmezan i zamieszaj.
Jeżeli sos będzie za gęsty dodaj odrobinę wody z makaronu.
Dopraw solą i pieprzem.

Podawaj razem z upieczonym serem.
Możesz nim polać makaron lub postawić na stole aby  każdy częstował się sam.

Zrobiłam dodatkowo grillowaną pierś z kurczaka, bo mięso  musi być :P 



Preparation:

Heat up oven to 180 degrees.
Unpack Cheese, remove the paper / foil , put cheese back into the wooden packaging. 
On top of cheese , cut a large circle and take them off .
Put garlic on the top of  cheese .
Add rosemary leaves, pinch of salt and pepper.
Pour olive oil and gently press .
Put into preheated oven ( put cheese on a plate , because my cheese was dripping a little bit ) and bake for 25 minutes.

Put water for pasta , which should begin to cook for 10 minutes before end of baking cheese.
When the pasta is ready, add the spinach and cook for a minute.
Drain , leaving a little bit of water, do not pour the pasta with cold water.
To the hot pasta with spinach add grated parmesan and stir .
If the sauce is too thick add a little bit of water from the pasta.
Season with salt and pepper.

Serve with baked cheese.
You can pour cheese on the pasta or put it on the table so that everyone can treat themselves.

I made extra grilled chicken breast, because the meat must be : P



1 komentarz:

  1. Ja tez przepadam za Jamiem - kto jak kto, ale on wie swoje na temat nieskomplikowanej, smacznej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!