30 grudnia 2013

Kokardki w śmietanowym sosie z groszkiem i szparagami. / Farfalle in cream sauce with peas and asparagus.

Makaronu  u  mnie dużo i  często go gotuje :)
Dziś przepis na taki ze szparagami i groszkiem z kremowym sosie mniam!
Do tego grillowana pierś z kurczaka ;)


I have a lot kinds of pasta and often cook them:)
Today the recipe for pasta with asparagus and peas in cream sauce, yum!
And grilled chicken breast;)





Składniki : 

* 200 g  makaronu  kokardek lub penne, 
* 1 pierś z kurczaka, 
* 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
* 12 szparagów ( około 100 g ), 
* 2 łyżki oliwy, 
* 100 g  mrożonego  groszku, 
* 100 ml śmietany, 
* sok i skórka z 1/2 cytryny, 
* 2 łyżeczki tartego parmezanu, 
* sól, pieprz, słodka papryka, 

Ingrediens : 

* 200 g farfalle or penne, 
* 1 chicken breast, 
* 3 tbsp chopped parsley, 
* 12 asparagus ( about 100 g ), 
* 2 tbsp olive oil, 
* 100 g  frozen peas, 
* 100 ml  double cream, 
* juce and zest 1/2 lemon, 
* 2 tsp grated Parmesan , 
* salt, pepper, sweet paprika, 



Przygotowanie : 

W dużym garnku nastaw wodę na makaron, ugotuj.
Pierś z kurczaka umyj, osusz przypraw solą, pieprzem i słodką papryką.
Z grilluj na patelni na rumiano. 
W między czasie umyj szparagi, odetnij zdrewniałe części.
Na głębokiej patelni rozgrzej  oliwę z oliwek.
Podsmaż szparagi przez 3 minuty, dodaj groszek i smaż kolejne 5 minut.
Dodaj  śmietanę i  sok z cytryny, zagotuj. 

Do tego  czasu makaron powinien być gotowy, odlej wodę.
Do  makaronu  dodaj sos z warzywami, natkę pietruszki, dokadnie zmieszaj.
Podawaj od razu, posypane skórką z cytryny i tartym parmezanem razem z grillowaną piersią kurczaka. 


Preparation : 

In a large saucepan set over pasta water, cook.
Wash chicken breast, dry and season with salt, pepper and sweet paprika.
On grill padn fry chicken breast until browned.
In the meantime, wash the asparagus, cut off the woody ends.
Heat the olive oil in deep frying pan add asparagus and cook for 3 minutes, add the peas and cook another 5 minutes.
Add the cream and lemon juice, bring to the boil.
By this time pasta should be ready, drain off any water.
Pour the vegetables and sauce over the pasta and stir with chopped parsley.
Serve immediately, sprinkled with lemon zest and grated parmesan with grilled chicken breast.





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!