4 listopada 2013

Udon z wieprzowiną i szpinakiem.

Pyszny i szybki obiad na poniedziałek !!!
Takie jedzenie to ja lubię chyba najbardziej ! A jak jeszcze ktoś ugotuje dla mnie ( np. mój brat ) to już w ogóle jest bosko. 

Tak więc dzielę się z Wami przepisem na ekspresowy i bardzo smaczny i pożywny obiad ! 




Składniki :                                                                                      ( 2 porcje )


* 150 - 200 g polędwicy wieprzowej, 
* 1 łyżeczka przypraw do dań chińskich, 
* 1/2 cebuli, 
* 2 garście szpinaku ( około 100 g ), 
* 2 łyżki oliwy do smażenia ( ja użyłam oleju do stir fry ),
* 1/2 czerwonej papryczki chili, 
* 300 g świeżego makaronu udon,

Składniki na sos : 

* 1/3 szklanki  octu  ryżowego,
* 4 łyżki brązowego  cukru,
* 1 łyżka ketchupu,
* 1 łyżeczka sosu  sojowego,
* 2 łyżeczki  skrobi / mąki kukurydzianej,
* 4 łyżki  wody,

Przygotowanie sosu : 

W małym garnuszku wymieszać ocet ryżowy, cukier, ketchup i sos sojowy, zagotować.
W szklance wymieszać mąkę kukurydzianą z wodą, dodawać stopniowo do sosu stale mieszając, zagotować.

Przygotowanie :

Makaron, który ja kupiłam wrzuca się prosto na woka, ale najczęściej trzeba go jednak podgotować przez minutę we wrzątku ( tak czy inaczej postępuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu ). 

Polędwicę umyj i pokrój w cienkie paseczki, obtocz dokładnie w przyprawie, odstaw na trochę do lodówki.

Na woku rozgrzej oliwę, podsmaż mięsko na rumiano, dodaj cebulę pokrojoną w półplasterki i drobniutko posiekane chili, smaż przez chwilkę. 
Szpinak umyj i dokładnie osusz, trochę pokrój i dorzuć do woka, smaż minutkę aż zmięknie.
Dodaj przygotowany sos i makaron.
Wszystko dokładnie zmieszaj i podawaj.


 Makaron możesz posypać uprażonym sezamem czy pociętym grubym szczypiorem. 


6 komentarzy:

  1. O tak, orientalne dania to swietny sposob na blyskawiczny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha ,ja też lubię takie dania,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się pysznie! Przepis trafił do zakładek - w lodówce kryją się jeszcze 2 paczki świeżego Udon :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja uwielbiam takie dania i na pewno pokaże Wam jeszcze nie jedno :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie azjatyckie dania, pychota.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!