1 listopada 2013

Sos arrabbiata z makaronem i rukolą.

Taki piątek nie ma ryby :( 

Arrabbiata to prosty włoski sos na bazie cebuli, papryczek chili, czosnku , pomidorów i oliwy z oliwek. Sos można podać jedynie z makaronem lub dodać go  do  mięsa, chleba owoców morza czy  nawet pizzy. 
Na sos przepisów jest wiele, dziś pokaże Wam mój...  z rukolą ! 
Sos jest  bez soli i uważam, że nie jest ona w ogóle potrzebna :) 


Składniki :                                                                                           ( 2 porcje )

* makaron dla dwóch osób ( ja wybrałam fusilli ale penne też będzie świetne ), 
* 2 łyżki oliwy z oliwek, 
* 1 średniej wielkości cebula, 
* 1 duży ząbek  czosnku, 
* 2 czerwone papryczki chili, 
* 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
* 1 puszka pomidorów ( 400 g ), 
* 1 łyżka octu balsamicznego, 
* garść rukoli, 

Przygotowanie : 

Makaron ugotuj al dente wg zaleceń producenta.

W między  czasie przygotuj sos.

Na patelni rozgrzej  oliwę z oliwek, zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę wraz z posiekanym czosnkiem.
Z papryczki chili wygrzeb nasiona, resztę pokrój drobniutko, dodaj na patelnie razem z koncentratem pomidorowym, podsmaż przez chwilkę.
Na patelnię wlej pomidory.
Wszystko  gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia około 15 minut, do czasu  aż sos zgęstnieje.

Dodaj ocet balsamiczny, rukolę i ugotowany wcześniej  makaron, zmieszaj  i podawaj !  



3 komentarze:

  1. sosy na bazie których można stworzyć wiele innych przepisów sa najlepsze

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!