26 listopada 2013

Pierniczki.

Wczoraj na fb pokazywałam co się działo w mojej kuchni dziś efekty tej pracy :)
W końcu  wygospodarowałam sobie chwilę i w prawie że ostatniej chwili upiekłam pierniczki.
Przepis jest prosty, ciasto się łatwo zagniata i jeszcze łatwiej  wałkuje :) 
Teraz pierniki siedzą zamknięte i czekają na dekoracje... Za jakieś 3 tygodnie będziecie mogli zobaczyć efekt końcowy :) 
Jeśli jeszcze nie upiekliście pierniczków to najwyższy czas kochani !!



Składniki :                                          ( na 120 - 160 sztuk )



* 4 szklanki  mąki, 

* 3/4 szklanki cukru pudru, 
* 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 
* 50  g przyprawy do piernika,
* 1 szklanka miodu  naturalnego,
* 50 g masła, 
* 2 jajka, 


Przygotowanie : 



Na stolnicy / blacie zmieszaj przesianą mąkę, cukier puder, sodę oczyszczoną i  przyprawę do  piernika.
W garnku rozpuść masło i  zmieszaj z miodem. 


W mieszance mąki zrób dołek dodaj masło i miód a także jajka.
Zagnieć na gładkie ciasto.
Rozwałkuj na grubość około 3 milimetrów, wycinaj ciasteczka, które układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 


Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 8 minut.
Wystudź pierniczki a następnie przełóż do słoja lub puszki i odstaw do zmięknięcia ( około 3 tygodni ).
Gotowe pierniczki możesz udekorować lukrem i  różnymi  posypkami :)


...wykrawanie

 i gotowe do pieczenia
 pięknie upieczone 

pierników masa :)
zamykamy w słojach i czekamy :)

2 komentarze:

  1. ja czekam z pieczeniem na 6.12. - taka rodzinna tradycja ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja dzisiaj zaczynam je robić :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!