22 listopada 2013

Pieczony pstrąg z ziołowym sosem.


Piątek z rybą XI.

Lubię rybę, nawet bardzo!
Dziś przepis na pstrąga pieczonego w piekarniku z dodatkiem pysznego sosu koperkowo-pietruszkowo-szczypiorkowego. 

Cały obiad przygotujesz w około 30  minut.
Ja podałam rybkę z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. 


Cudowny obiad ! 



Składniki :                                                                             ( 2 porcje )

* 2 pstrągi ( wypatroszone ), 
* sól, pieprz, 
* 1 cytryna, 
* 4 łyżki śmietany, 
* 2 łyżki siekanego koperku, 
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 
* 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku, 

Przygotowanie : 

Pstrągi umyj, osusz ręcznikiem, oprósz solą i pieprzem ( z wierzchu i w środku). 
Z cytryny ukrój 6 cienkich plasterków i  włóż po 3 do każdej ryby.
Pstrągi ułóż na papierze do pieczenia, zamknij. 

Włóż rybę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz 25 -30 minut.
Pięć minut przed końcem otwórz papier. 


Śmietanę zmieszaj z koperkiem, natką pietruszki i szczypiorkiem, przypraw szczyptą soli i pieprzu a także łyżką soku z cytryny.

Upieczoną rybę podawaj z sosem. :)



 

3 komentarze:

  1. Uwielbiam pstrąga ! :)
    aż mi ślinka cieknie jak oglądam te zdjęcia ;)

    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pstrąga, pysznie przyrządzone :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!