6 listopada 2013

Jambalaya z chorizo.


Jambalaya cudowny jednogar !
To jedno z tradycyjnych dań ( zaraz obok ryżu z czerwoną fasolą ) kuchni cajun, która pochodzi z bagnistej Luizjany.
Kuchni wyrazistej, prostej i bardzo smacznej. 

Przepisów na to danie jest tyle co samych kucharzy, ale wszystkie łączy ze sobą ryż, cebula, papryka, pomidory no i kurczak ja dodałam jeszcze chorizo (uwielbiane przeze mnie :)  i wyszło super połączenie! 

Idealnie na jesienny obiad !!


Przepis pochodzi ze strony BBC good food - z moimi zmianami. 

Składniki :                                                                                ( 2 porcje )

* 1 łyżka oliwy z oliwek, 
* 1 pierś z kurczaka, 
* 1/2 cebuli, 
* 1/2 czerwonej papryki ( ja dałam zieloną bo taką miałam ), 
* 1 ząbek czosnku, 
* 50 g chorizo, 
* 1 łyżeczka przyprawy Cajun ( przepis tutaj ), 
* 125 g ryżu, 
* 1/2 puszki pomidorów, 
* 170 ml bulionu, 

Przygotowanie : 

Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój w dużą kostkę, 
Cebulę obierz i pokrój w półplasterki, a czosnek drobno posiekaj.
Z papryki wyjmij gniazdo nasienne i  pokrój w cienkie plasterki tak samo chorizo. 

Na patelni z wysoki brzegiem i pokrywką rozgrzej oliwę z oliwek, podsmaż kurczaka na rumiano, zdejmij na talerzyk. Na patelnie wrzuć pokrojoną cebulę a po chwili dodaj paprykę, czosnek i chorizo a także łyżeczkę przyprawy Cajun.
Zmieszaj i gotuj przez 5 minut.
Dodaj ryż, kurczaka, pomidory z puszki i  bulion.
Przykryj i gotuj na wolnym ogniu do  czasu  aż ryż będzie miękki (około 20  minut).

Smacznego  !


2 komentarze:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!