14 października 2013

Placki z cukinii z sosem pieczarkowym.

Cukinia w cenie, proszę brać, nie patrzeć. 
Najlepiej te małe i jędrne :) 


Placki z cukinii bardzo lubię, a mężczyzna lubi grzyby... Tak powstał nasz obiad ;) 

Składniki :                                                                         ( 2 porcje / około 8 placków )

* 300 g  pieczarek, 
* 1 cebula, 
* oliwa do smażenia, 
* 400 g  cukinii, 
* 2 łyżki koperku ,
* 2 łyżki natki, 
* 1 ząbek  czosnku, 
* 2 jajka, 
* 3 łyżki  mąki,
* 75 g  śmietany 12 %, 
* sól, 

Przygotowanie : 

Pieczarki umyj, osusz i pokrój  w plasterki, cebulę posiekaj  w drobną kosteczkę. 

W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy, podsmaż cebulę, dodaj  pieczarki i  smaż przez 5 minut. 

Dolej  pół szklanki wody i  duś na wolnym ogniu 15 minut. 

Dolej  śmietanę zmieszaną z łyżką mąki, przypraw do  smaku solą i pieprzem dodaj posiekaną natkę pietruszki. 

Cukinię umyj, zetrzyj na tarce o  grubych oczkach, lekko posól, po chwili odciśnij nadmiar wody. 

Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekani koperek, dwa jaja i 2 łyżki mąki, delikatnie osól. 

Na bardzo dobrze rozgrzanej  patelni, na oliwie smaż placki nakładając czubatą łyżkę masy. Każdy około 2 minut  z każdej  strony.

Placki  wyjmuj  na ręcznik papierowy, podawaj  z sosem. 


2 komentarze:

  1. Witam :)
    Serdecznie zapraszam do udziału w akcji kulinanej: Miody pitne-wróćmy do tradycji!
    Miód pitny to wspaniały trunek (idealny na chłodne jesienne i zimowe dni), niestety zapomniany :(
    Zachęcam do przygotowania potrawy lub napoju z jego udziałem oraz zgłoszenie do akcji.
    Zasady miodem płynącej akcji kulinarnej znajdziesz tu: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/miody-pitne-wrocmy-do-tradycji

    Pozdrawiam serdecznie :)
    Kasia
    http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień dobry,
    Zwracam się z uprzejmą prośbą o podanie kontaktowego adresu e-mail na kontakt@blog-media.pl w celu umożliwienia przekazania propozycji współpracy.
    Pozdrawiam serdecznie,
    Magdalena

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!