Najlepiej te małe i jędrne :)
Placki z cukinii bardzo lubię, a mężczyzna lubi grzyby... Tak powstał nasz obiad ;)
W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy, podsmaż cebulę, dodaj pieczarki i smaż przez 5 minut.
Dolej pół szklanki wody i duś na wolnym ogniu 15 minut.
Dolej śmietanę zmieszaną z łyżką mąki, przypraw do smaku solą i pieprzem dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Cukinię umyj, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, lekko posól, po chwili odciśnij nadmiar wody.
Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekani koperek, dwa jaja i 2 łyżki mąki, delikatnie osól.
Na bardzo dobrze rozgrzanej patelni, na oliwie smaż placki nakładając czubatą łyżkę masy. Każdy około 2 minut z każdej strony.
Placki wyjmuj na ręcznik papierowy, podawaj z sosem.
* 300 g pieczarek,
* 1 cebula,
* oliwa do smażenia,
* 400 g cukinii,
* 2 łyżki koperku ,
* 2 łyżki natki,
* 1 ząbek czosnku,
* 2 jajka,
* 3 łyżki mąki,
* 75 g śmietany 12 %,
* sól,
Przygotowanie :
Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plasterki, cebulę posiekaj w drobną kosteczkę.
W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy, podsmaż cebulę, dodaj pieczarki i smaż przez 5 minut.
Dolej pół szklanki wody i duś na wolnym ogniu 15 minut.
Dolej śmietanę zmieszaną z łyżką mąki, przypraw do smaku solą i pieprzem dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Cukinię umyj, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, lekko posól, po chwili odciśnij nadmiar wody.
Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekani koperek, dwa jaja i 2 łyżki mąki, delikatnie osól.
Na bardzo dobrze rozgrzanej patelni, na oliwie smaż placki nakładając czubatą łyżkę masy. Każdy około 2 minut z każdej strony.
Placki wyjmuj na ręcznik papierowy, podawaj z sosem.
Witam :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam do udziału w akcji kulinanej: Miody pitne-wróćmy do tradycji!
Miód pitny to wspaniały trunek (idealny na chłodne jesienne i zimowe dni), niestety zapomniany :(
Zachęcam do przygotowania potrawy lub napoju z jego udziałem oraz zgłoszenie do akcji.
Zasady miodem płynącej akcji kulinarnej znajdziesz tu: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/miody-pitne-wrocmy-do-tradycji
Pozdrawiam serdecznie :)
Kasia
http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/
Dzień dobry,
OdpowiedzUsuńZwracam się z uprzejmą prośbą o podanie kontaktowego adresu e-mail na kontakt@blog-media.pl w celu umożliwienia przekazania propozycji współpracy.
Pozdrawiam serdecznie,
Magdalena