9 października 2013

Gulasz z łopatki w sosie tymiankowym.

Lubię tymianek, zwłaszcza w sosach... Dziś przepis na pyszny gulasz z łopatki wieprzowej. 
U  mnie z domowymi kopytkami i mizerią z ogórków gruntowych :) 




Składniki : 

* 700 g  łopatki wieprzowej, 
* 2 łyżki oliwy, 
* 2 ząbki czosnku, 
* sól, pieprz, 
* 2 -3 łyżki posiekanego tymianku ( lub łyżka suszonego ), 
* 1 duża cebula, 
* 1,5 szklanki  bulionu warzywnego, 
* 1 liść laurowy, 
* 2 ziela angielskie, 
* 3 ziarenka pieprzu, 

Przygotowanie : 

Łopatkę umyj, pokrój na kawałki podobnej wielkości.
W misce zmieszaj oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dużą szczyptę soli i pieprzu oraz tymianek, dodaj  mięso i odstaw do lodówki na minimum godzinę ( najlepiej na noc ).
Rozgrzej  dużą patelnię ( najlepiej  taką, która możesz przykryć -  jeśli  nie masz po smażeniu przełóż mięso i  cebulę do  garnka), dodaj  mięso, podsmaż na złoty kolor około 10 minut.
Cebulę obierz i  posiekaj  w kostkę dorzuć do  mięsa i  smaż do  miękkości, dolej bulion ( możesz zastąpić wodą z kostką rosołową) i  dodaj przyprawy : liść laurowy, ziela angielskie i pieprz, gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu  około 1,5 godziny ( aż mięso będzie miękkie ). 

Możesz dodać łyżkę śmietany, ale sos smakuje świetnie bez. 



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!