3 października 2013

Brązowy ryż z kurczakiem i groszkiem.

Pyszne i  pożywne danie. Prawie jednogarnkowe. Brązowy ryż wymaga długiego gotowania dlatego wstawiam go zanim zacznę przygotowywać resztę. 





Składniki :                                                                                    ( 2 porcje )

* 100 g brązowego ryżu, 
* 1 pierś z kurczaka, 
* sól, pieprz, 
* 1 łyżeczka słodkiej papryki, 
* 1 łyżka oliwy z oliwek, 
* 1 średniej wielkości cebula, 
* 100 g  małych pieczarek, 
* 1/2 szklanki bulionu, 
* 1 łyżka posiekanego tymianku, 
* 1/2 szklanki mrożonego groszku, 

Przygotowanie :

Ryż ugotuj według zaleceń producenta, zajmie to około 30  minut. 
W między czasie... 
Pierś umyj, osusz i pokrój na kostkę, przypraw solą, pieprzem i  łyżeczką słodkiej papryki. 
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, podsmaż kurczaka na złoto, dodaj cebulę posiekaną w drobną kostkę i pieczarki pokrojone na ćwiartki, smaż około 7 minut. 
Dodaj bulion, tymianek i groszek, gotuj przez 5 minut. 
Dorzuć ugotowany ryż i  zmieszaj. 




7 komentarzy:

  1. Wspaniale prezentuje się na zdjęciach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie! :) Jedyne co mnie nie przekonuje to to smażenie na oliwie. Przecież nasz rodowity olej rzepakowy znacznie lepiej znosi wysokie temperatury i nie traci tak szybko swoich zdrowotnych właściwości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oczywiście możesz użyć oleju rzepakowego.
    Oliwa z oliwek ma trochę inne walory smakowe.

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pięknie wystło to danie na tych fotkach ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można użyć zwykłego ryżu?

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak, oczywiście.
    Tylko dostosuj czas gotowania ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!