1 sierpnia 2013

Smażona z szałwią pierś kurczaka.

Pierś z kurczaka przygotowana w trochę inny sposób... 
Przyjemna odmiana od typowego kotleta w panierce. 

U  mnie do piersi  z risotto z bobem



Składniki :                                                                           ( 2 porcje )

* 2 pojedyncze piersi z kury, 
* sól, pieprz, 
* 4 łyżki mąki, 
* 2 łyżki oliwy do smażenia, 
* 2 łyżki masła, 
* 1 szalotka, 
* 1 gałązka szałwii, 
* 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku, 
* 1 łyżka soku z cytryny, 

Przygotowanie : 

Piersi z kury rozbij na kotlety równej  grubości ( około 1 cm ). 
Przypraw solą i pieprzem, obtocz w mące. 
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, smaż piersi na rumian z obu stron ( 4 minuty każda ), zdejmij z patelni. 
Na patelnie wrzuć 2 łyżki masła, drobno posiekaną szalotkę, podsmażaj przez 2 minuty, dodaj szałwie ( w całości, nie siekaj ), tymianek i  sok z cytryny. 
Smaż około minuty, wyjmij szałwie resztę połóż na usmażone piersi. 




3 komentarze:

  1. wygląda pysznie:) ciekawy pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szałwię, pyszny sposób na mięsko ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!