31 sierpnia 2013

Kopytka.

Pamiętacie mój stary już przepis na kopytka z koperkiem
Dziś klasyczne kopytka, idealne na przykład do gulaszu !
Przygotowanie ich  wcale nie jest takie pracochłonne i  nie zabiera wiele czasu.
Możesz ( tak jak ja ) zrobić podwójną porcję i  zamrozić na później ( pamiętaj tylko o  dodaniu oliwy, aby  kopytka się nie skleiły )... 





Składniki :                                                           (3 porcje)

* 400 g  ugotowanych  ziemniaków,
* 300 g  mąki + do  posypania,
* 1 jajko,
* sól, pieprz,
* łyżka oliwy,

Przygotowanie :

* przygotowane ziemniaki powinny być zimne, dobrym rozwiązaniem jest użycie ziemniaków z poprzedniego  dnia.

W dużym garnku wstawić wodę do  gotowania kopytek  z 2 łyżkami  soli i  łyżką oliwy.
Ziemniaki ugnieść na gładko, dodać jajko, szczyptę soli i pieprzu. 

Stopniowo  dodając mąkę zagnieść ciasto,które nie będzie się lepiło.
Podzielić na 4-5 części i  z każdej, na oprószonej mąką stolnicy (ja stolnicy  nie posiadam, zawsze robię to na blacie w kuchni, który  uprzednio lekko zwilżam i  pokrywam folią spożywczą - która do  mokrego  blatu  dobrze przywiera -  znacząco  ułatwia to  także sprzątanie :), formować wałek  około 1, 5- 2 cm średnicy. 
Lekko go przypłaszczyć i kroić skośnie na kawałki.
Ważne jest  aby  wykonywać to  jak  najszybciej gdyż im dłużej  ciasto  leży  tym rzadsze się robi i  zaczyna się kleić. 

Kopytka wrzucać do  wrzącej  wody ( ważne aby  miały  gdzie "pływać"), zagotować, zmniejszyć ogień, gotować 3 minuty  od czasu  wypłynięcia na wierzch.
Kopytka wyjmować łyżka cedzakowa -  jeżeli  masz duży garnek  i  wrzucisz wszystkie kopytka na raz możesz odcedzić je w durszlaku. 

Ugotowane kopytka ułożyć na półmiskach  lub talerzach, po  kilku  minutach  odlać wodę, jeżeli  się zebrała. 

* kopytka smakują świetnie z sosami, z zrumienioną bułką tartą, ze skwarkami lub odsmażane na maśle. 



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!