11 lipca 2013

Ciasto francuskie z kurczakiem i szpinakiem .



Ciekawie wyglądające a bardzo proste do przygotowania danie. Smakuje zarówno dobrze na ciepło jak i  zimno. Coś dla fanów ciasta francuskiego i szpinaku :) 


Składniki : 

* 1 arkusz ciasta francuskiego, 
* 1 pierś z kurczaka, 
* 1 cebula, 
* 2 ząbki  czosnku, 
* 250 g  szpinaku, 
* 50 g  sera feta, 
* kilka suszonych  pomidorów, 
* sól, pieprz, 
* oliwa, 
* jajko, 
* 4 łyżki sezamu, 

Przygotowanie : 

Pierś z kurczaka pokrój w dość drobne kawałki, przypraw solą i pieprzem. 
Na dużej patelni rozgrzej trochę oliwy, podsmaż kurczaka przez 5 minut. 
Cebulę i czosnek drobno posiekaj, dodaj  do podsmażonego  kurczaka i smaż do  czasu aż cebula się zrumieni.
Szpinak pokrój ( nie musi być bardzo  drobno) i dodaj na patelnie, smaż do czasu aż zmięknie ( około  5 minut), dopraw do smaku  solą i pieprzem. 

Ciasto francuskie rozłóż na papierze do pieczenia, środek nakłuj widelcem a brzegi pokrój w paski. 
Na środkowej części ułóż przygotowany farsz, dodaj pokruszony ser feta  i pokrojone suszone pomidory. 
Ciasto zawijaj paskami na przemian, posmaruj roztrzepanym jajkiem i  posyp  sezamem.
Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez 20 minut. 





Przepis bierze udział w akcji Piknik z dzieckiem, czyli obiad na zimno

10 komentarzy:

  1. Obłęd, chyba wszystko co lubię ujęłaś w jednym daniu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I wszystko co ja lubię... Efekt jest na prawdę pyszny :)

      Usuń
  2. Przepysznie wygląda:-), idealne na przekąskę:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam cos podobnego, twoja wygląda świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie zabrałam się za robienie tej mega rolady!!! Mam pytanie: czy 20min wystarczy na upieczenie ciasta? Reszta składników jest już właściwie gotowa a moje ciasto od góry jest trochę chyba surowe ;/ możliwe, że warstwę z pasków zrobiłam zbyt grubą. Boję się, że mi się spaaalii aaaaa!!!
    Poza tym pyszne proste danie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. może to być też wina gazowego piekarnika. grzeje tylko od dołu yhmm..

    OdpowiedzUsuń
  6. Trochę z opóźnieniem ( jestem na wakacjach )...

    Najlepiej użyć piekarnika z termoobiegiem, jeżeli piekarnik grzeje tylko od dołu to proponuje wstawić ciasto powyżej środka piekarnika i piec koło 10 - 15 min dłużej.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!