19 czerwca 2013

Letni gulasz wołowy.

Lubię gulasze a mój M. jeszcze bardziej... mięso w sosie to jest to ! 
Przepis jak zawsze prościutki, trzeba zarezerwować około 2 godzin na duszenie, ale uważam że warto :) 


Składniki : 

* 500 g  wołowiny, 
* 1 duża cebula, 
* 1 ząbek  czosnku, 
* 2 marchewki, 
*  czerwona papryka, 
* 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 
* 50  g  młodego  szpinaku, 
* 1/2 szklanki  mrożonego  groszku, 
* puszka pomidorów ( 200- 300g), 
* 2 szklanki  bulionu  wołowego, 
* 1 łyżka mąki, 
* 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 
* 1 łyżka oliwy, 
* garść liści  bazylii, 
* sól, pieprz, 

Przygotowanie : 

Wołowinę pokrój  w kawałki podobnej  wielkości. 
Na dużej  patelni rozgrzej  oliwę, obsmaż mięso  na rumiano  z każdej  strony, przełóż do  garnka. 
Mięso  zalej bulionem, dodaj mąkę, koncentrat pomidorowy i  pomidory  z puszki. 
Na patelni podsmaż drobno posiekany  czosnek i  cebulę a także pokrojoną na większe kawałki  marchewkę, dodaj  do  mięsa. 
Duś na wolnym ogniu, pod przykryciem około godziny. 
Dodaj  pokrojoną w kawałki czerwoną paprykę i duś do  czasu  aż mięso będzie miękkie ( około godziny). 
Dodaj  groszek, szpinak i  bazylię, gotuj przez 2-3 minuty.
Dopraw do  smaku  solą i pieprzem. 

Ty razem z kluskami  kładzionymi  z pietruszką :)











5 komentarzy:

  1. Na pewno warto :) Wygląda fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda książkowo! Uwielbiam gulasze za ich długie gotowanie a co za tym idzie za ich mocne pełne smaki. Razem z tymi kluskami musi smakować świetnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja, kluski pasują idealnie :)
      Dziękuje :)

      Usuń
  3. Na tym pierwszym zdjęciu gulasz wygląda po prostu zabójczo :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!