25 maja 2013

Oszukane ratatouille z pulpetami.


Jakiś czas temu  podawałam Wam przepis na pyszne ratatouille. Dziś przepis bardzo podobny... 
Ponieważ mój  mężczyzna na obiad musi  mieć mięso postanowiłam do  sosu  dodać pulpety... Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę. 
Pamiętajcie o  wielkiej  patelni :P 

Składniki : 

* 450 -500 g mięsa mielonego, 
* 1 cukinia, 
* 1 bakłażan, 
* 1 czerwona cebula, 
* 1 czerwona papryka, 
* 1 żółta lub zielona papryka, 
* 2 filety  anchois
* 1 łyżeczka harissy, 
* 2-4 ząbki  czosnku, 
* 1 łyżka octu  balsamicznego, 
* 700 ml passaty, 
* garść liści  bazylii,
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,  
* sól, pieprz, 
* 1 łyżka oliwy, 

Przygotowanie : 

Warzywa dokładnie umyj.
Na patelni grillowej  ułóż przekrojoną wzdłuż cukinie i pokrojonego  w plastry grubości 0,5 cm bakłażana. Grilluj  na brązowo z obu  stron około 7 minut. 

Mięso dopraw do  smaku solą i  pieprzem, dodaj posiekaną natkę pietruszki, zmieszaj na gładką masę i  uformuj około 15 pulpetów wielkości piłki do pin ponga. 
Na dużej patelni rozgrzej  łyżkę oliwy, dodaj  posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj  pulpety i  obsmaż na rumiano z każdej strony. 
Cebulę pokrój w piórka, papryki  na dowolne kawałki, dodaj  do  mięsa i smaż około 5 minut. 
Warzywa z patelni grillowej  pokrój  na kawałki podobne wielkością do  pokrojonej  papryki i dodaj do reszty.
Dolej  passatę, dodaj anchois, ocet  balsamiczny i  harissę, duś wszystko  na małym ogniu około 20  minut ( do  czasu  aż warzywa będą miękkie) . 

Dopraw do  smaku  solą i  pieprzem.
Na koniec gotowania dodaj  posiekane liście bazylii. 









Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!