19 kwietnia 2013

Gulasz z wołowiny z piwem.

Po pierwszym przepisie Jamie'go Olivera, który  wypróbowałam ( był boski ) postanowiłam przetestować kolejny. Tym razem jest to  typowo  angielskie danie. Początkowo miałam pewne obawy  odnośnie użycia Guinness'a, gdyż nie cierpię tego piwa, jednak okazały się one zbędne. Jamie pominął proces obsmażania mięsa i ja zrobiłam tak samo... Rzeczywiście nie ma takiej  potrzeby, mięso jest mięciutkie i pyszne :P 
Przepis pochodzi  z książki Jamie's Ministry of Food. 



Składniki : 

* 500 g chudej wołowiny  na gulasz, 
* 2 marchewki, 
* 2 cebule, 
* 2 kawałki  selera naciowego, 
* 500 ml  ciemnego piwa np. Guinness'a, 
* 2 łyżki  oliwy, 
* 3 liście laurowe, 
* 1 łyżka mąki, 
* 300 g  pomidorów z puszki, 
* sól, pieprz, 

Przygotowanie : 

Mięso umyj  i osusz, pokrój  na dość duże kawałki.
Marchewkę obierz, przekrój  na pół i w grube plastry, cebulę i seler podobnie.
W garnku rozgrzej  dwie łyżki  oliwy, dodaj  warzywa i liscie laurowe, podsmaż przez 10  minut.
Następnie dodaj  mięso, mąkę, piwo i  pomidory, dopraw sporą szczypta soli i  pieprzu. Przykryj  i  duś na bardzo  wolnym ogniu  około 2 godziny. Po tym czasie odkryj  i gotuj przez kolejne 30 minut.
Jeżeli  potrzeba dopraw solą i pieprzem. 





3 komentarze:

  1. Aale mam ochotę na taki wołowy gulasz... Niestety rodzinka nie lubi wołowiny, a to takie pyszne mięso *__* Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Gotowane 2.5 godziny i twarde ?
      Niemożliwe ;)

      Usuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!