9 kwietnia 2013

Chrupiący czosnkowy kurczak.

Rzadko mi się zdarza gotować na podstawie przepisów "znanych  kucharzy"... Kiedy jednak zobaczyłam ten prosty przepis musiałam. Czosnek i skórka z cytryny, chrupiąca panierka i soczyste mięsko mmm...
Przepis pochodzi  z książki  Jamie's Ministry of Food ( możecie go  również znaleźć na jego  stronie). 

Polecam !

Składniki :                                                          ( 2 porcje )

* 2 piersi z kurczaka, 
* 1 ząbek czosnku, 
* 1 cytryna,
* 6  solonych  krakersów, 
* 2 łyżki  masła, 
* 4 gałązki natki  pietruszki, 
* 2 czubate łyżki  mąki, 
* 1 jajko, 
* oliwa z oliwek, 
* sól, pieprz, 

Przygotowanie :

Krakersy  rozgnieć z masłem, wyciśniętym czosnkiem, natką pietruszki, skórką z cytryny, szczyptą soli i pieprzu ( Jamie zaleca użycie robota kuchennego, ja takiego  nie posiadam więc zrobiłam wszystko  ręcznie ). Wysyp na talerzyk.
Na drugiem talerzu rozsyp mąkę a na trzecim roztrzep  jajko.
Pierś z kurczaka lekko  rozbij, aby miała równą grubość. 

Dokładnie obtocz kurczaka w mące, następnie jajku i  w przygotowanych  "okruszkach" tak  aby  cała pierś była nimi pokryta.
Tak  przygotowaną pierś można upiec w uprzednio  nagrzanym do  240 stopni piekarniku ( przez około 15  minut) lub usmażyć na oliwie ( około 4-5 minut  z każdej  strony). 






9 komentarzy:

  1. Wygląda fantastycznie! Niesamowicie apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczak w krakersach uwielbiam a Twoja wersja z czosnkiem i cytryną musi smakować jeszcze lepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O łał! Wygląda bardzoooo smacznie :}

    OdpowiedzUsuń
  4. Chrupiący i czosnkowy- nie można chcieć więcej!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm genialne, kocham takie aromatyczne panierki! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smakowicie, wypróbuję z pewnością :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!