24 lutego 2013

Shepherd Pie / Zapiekanka pasterska

Dziś przepis na tradycyjne angielskie danie...
Zapiekanka pasterska.
Zdecydowanie dla osób, które lubią baraninę, gdyż jej  smak  jest  bardzo  wyraźny.
Danie proste, szybkie w przygotowaniu ( około 25 minut + 20  na zapiekanie ) i  smakuje dobrze po odgrzaniu. 



Shepherd Pie



Składniki na farsz :                                                   ( 4 porcje )

* 0,5 kg  mielonej  baraniny, 
* 1 marchewka, 
* 1 cebula, 
* 2 łyżki  oliwy  z oliwek, 
* 3 ząbki  czosnku, 
* 1 łyżka  tymianku, 
* 1 łyżka rozmarynu, 
* mała puszka pomidorów ( około 200g ), 
* 1/4 szklanki  czerwonego  wina ( można zastąpić bulionem ), 

Składniki  na puree ziemniaczane : 

* 0,5 kg  ziemniaków, 
* 2 łyżki  śmietany, 
* 1 łyżka masła, 
* 1 żółtko, 
* 1/4 - 1/2 szklanki tartego  parmezanu, 

Przygotowanie : 

Ziemniaki  obrać, przekroić jeżeli  są duże, posolić łyżeczką soli  i ugotować do  miękkości. 

W między  czasie rozgrzać oliwę na patelni, dodać mięso i  smażyć do  czasu  aż woda wyparuje a mięso będzie ładnie brązowe.
Dodać 
 przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, rozmaryn, sól i  pieprz do  smaku. 
Marchewkę zetrzeć na tarce o  dużych  oczkach, cebule zetrzeć na małych  oczkach, wymieszać razem z przyprawionym mięsem.
Pogotować 5 minut.
Dodać pomidory i  wino, gotować 2 - 3 minuty.

Ugotowane ziemniaki, odlać, odparować.
Dodać śmietanę, masło, żółtko i  ser* ubić na gładkie puree.

Do  naczynia żaroodpornego  przełożyć farsz, delikatnie ugnieść.
Na wierch  ułożyć równo puree ziemniaczane i  "podrapać" widelcem.
Całość wstawić do  nagrzanego  do  180 stopni Celsjusza piekarnika i  zapiekać przez około 20 minut.

* zamiast  dosypywać parmezan do  ziemniaków można posypać nim na wierzchu. 







Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!