31 grudnia 2012

Rolowany kurczak z pesto.

Kurczak zawijany  z pesto i  mozzarella - nie wymaga wielu przygotowań a efekt  jest na prawdę wyśmienity. 
Do  pesto  można dodać suszone pomidory co dodatkowo  wzbogaci  smak.
Kurczak z pesto poleca się na obiad ! :)




Składniki :                                                ( 2 porcje )

* 2 piersi  z kurczaka, 
* 4 łyżki pesto  z bazylii, 
* 1 kulka mozzarelli, 
* 1 łyżka masła, 

Przygotowanie :

Piekarnik nagrzać do  180  stopni Celsjusza. 
Piersi nakroić wzdłuż na pół tak  aby  powstały  płaskie duże kotlety.
Na każdy  kawałek  wyłożyć po 2 łyżki  pesto, rozsmarować.
Mozzarelle odsączyć, pokroić na plasterki i  ułożyć na piersiach.
Wszystko  ciasno zrolować i spiąć wykałaczkami. 

Do  naczynia żaroodpornego  lub brytfanki  włożyć łyżkę masła i przygotowane piersi.
Wstawić do  nagrzanego piekarnika i  zapiekać bez przykrycia przez około 45 minut, w połowie przewrócić na drugą stronę.
Podawać zaraz po pieczeniu.

Smacznego !






29 grudnia 2012

Picadillo z ryżem.

Picadillo - danie meksykańskie przyrządzane z mięsa mielonego, owoców i warzyw. W oryginalnych  przepisach  można znaleźć migdały, rodzynki  a nawet  banany. Także dobór przypraw jest  bardzo  zróżnicowany  od czosnku, majeranku  po  goździki i cynamon.
Ja przygotowałam danie bardziej  na mój gust :) - jeżeli  lubicie rodzynki można ich  dodać 50 g. Jest dość pikantne - idealne na rozgrzewający  zimowy  obiad, do tego przygotowanie zajmuje jedynie około 30 minut. 



Składniki :                                                   ( 2 porcje )

* 2 porcje ryżu, 
* 1 łyżka oliwy, 
* 1/2 cebuli, 
* 2 ząbki  czosnku, 
* 250 g  mięsa mielonego ( ja użyłam wieprzowego), 
* 25 g  oliwek, 
* 15 g  papryczek  jalepano*, 
* 200 ml  wody, 
* 75 g  koncentratu pomidorowego, 
* 2 łyżki suszonego oregano, 
* sól, pieprz

Przygotowanie : 

Na głębokiej  patelni lub w garnku  rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażaj aż cebula zmięknie. 
Dodaj mięso  i  smaż około 5 minut. 
Wodę wymieszaj  z koncentratem pomidorowym, zalej  mięso, dodaj posiekane papryczki  jalepano i  pokrojone oliwki, przypraw oregano, solą i  pieprzem. 
Gotuj wszystko przez 15-20 minut często  mieszając. 
W między  czasie w osolonej wodzie ugotuj ryż na sypko. 
Podawaj zaraz po przygotowaniu. 

Smacznego ! 

* Papryczki  jalepano można zastąpić świeżymi zielonymi  papryczkami  chili. 
* Picadillo świetnie nadaje się do  wypełnienia tortilli lub tacos. 




28 grudnia 2012

Pieczone ziemniaczki.

Pyszne pieczone ziemniaczki z czosnkową nutą idealne jako dodatek  do  obiadu. 

 Składniki :

 * 6-8 ziemniaków, 
 * 4 łyżki oliwy, 
 * 3 ząbki czosnku, 
* 1 łyżka natki pietruszki, 

 Przygotowanie : 

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na kawałki. 
W brytfance do pieczenia zmieszać oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki dodać ziemniaki i dobrze wymieszać. 
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 - 40 minut ( do czasu aż ziemniaki będą miękkie) co jakiś czas przewracając. 
Podawać na gorąco lekko posolone. 

 Smacznego !




27 grudnia 2012

Sałatka śledziowa.

Szukając w internecie świątecznych  inspiracji  natrafiłam na ten przepis. Sałatka od razu przypadła mi  do  gustu  i  postanowiłam przyrządzić ją na wigilijną kolacje. 
Muszę przyznać, że się nie zawiodłam, jest pyszna i chrupiąca, pestki dyni idealnie tu pasują, następnym jednak razem zmniejszę o połowę ilość miodu. 

*Zmieniłam troszkę proporcje i sposób krojenia warzyw. 


Składniki : 

* 250 g filetów śledziowych  w oleju ( około 4 sztuk), 
* 2 łodygi  selera naciowego, 
* 1 bulwa kopru  włoskiego (mała), 
* 1 jabłko ( małe), 
* 2 łyżki  soku  z cytryny, 
* 4 łyżki  uprażonych  pestek  dyni, 
* 1/2 łyżeczki  nasion kopru  włoskiego, 
* 3 łyżki  oliwy  z oliwek, 
* 1 łyżka octu  jabłkowego, 
* 1 łyżka miodu, 
* sól i pieprz, 

Przygotowanie :

Filety wyjąć z oleju, opłukać i  osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na skośne kawałki około 1cm grubości.
Selera naciowego i koper włoski  pokroić w drobne kawałeczki, jabłko  obrać i  zetrzeć na tarce o  dużych  oczkach. 

Seler, koper i  jabłko przełożyć do  miski, dodać pestki  z dyni, drobno posiekany  szczypiorek, doprawić solą i  pieprzem.
Oliwę wymieszać z octem jabłkowym, miodem i  sokiem z cytryny, dodać do  sałatki i dobrze wymieszać. 


* Jeżeli  na kolacji  nie zjecie wszystkiego  sałatkę można spakować do  słoika i  odstawić na śniadanie :) 






Przepis dodaje do  akcji Śledziowe szaleństo  a także Wigilia 2012


26 grudnia 2012

Ciasto z żurawiną.

Pyszne ciacho  z cierpką nutą żurawiny - idealne na zimowe wieczory! 


Składniki : 

* 2 szklanki  mąki, 
* 1,5 szklanki  cukru, 
* 2 szklanki  świeżej żurawiny, 
* 120 g  masła, 
* 2 jajka, 
* 0,5 szklanki mleka, 
* 2 łyżeczki proszku  do  pieczenia, 
* szczypta soli, 
* 1 opakowanie cukru  waniliowego, 
* 1 łyżeczka aromatu  z wanilii, 

Przygotowanie : 

W małej  misce wymieszać cukier i  cukier waniliowy. 
Przesianą mąkę, wymieszać z proszkiem do  pieczenia i  szczyptą soli. 
W dużej  misie utrzeć masło (powinno  być miękkie) z 1 szklanką mieszanki cukru i  aromatem waniliowym. Dodać jedno jajko i  dobrze ubić, następnie dodać kolejne. Stopniowo  dodawać na przemian mąkę i  mleko, zaczynając i  kończąc na mące. Dobrze wymieszać do  połączenia składników.
Żurawinę posiekać i  wymieszać z pozostałym cukrem.
Okrągłą formę o  średnicy  około 22 cm wyłożyć papierem do  pieczenia lub natłuścić i  wysypać mąką.
W tortownicy  wyłożyć połowę ciasta, na to przygotowane żurawiny  i  resztę masy.
Ciasto  wstawić do  nagrzanego  piekarnika i  piec około godziny  w temperaturze 180  stopni Celsjusza.
Wyjąć, odstawić do  ostygnięcia, udekorować cukrem pudrem.  






Przepis dodaje do  akcji  Wigilia 2012 .

25 grudnia 2012

Pierogi z mięsem.

Pierogi  z mięsem... mmm moje ulubione! Najlepiej  smakują odsmażane na patelni, chrupiące i  gorące. Przepis jak  zawsze prosty i  szybki.
Polecam nie tylko  na święta!! 


Pierogi  z mięsem. 


Składniki na farsz :                                   (na około 40-50 sztuk)

* 0.5 kg  mięsa np. łopatki, szynki, 
* 2 marchewki, 
* 1 pietruszka, 
* kawałek  pora,
* 2 liście laurowe, 
* 2 ziarenka ziela angielskiego, 
* 5 ziarenek pieprzu,
* 4 cebule, 
* sól, pieprz, 


Składniki  na ciasto : 

* 3 szklanki mąki, 
* 1 łyżeczka soli, 
* 1 jajko,
* 2/3 szklanki gorącej  wody  z łyżką oliwy, 

Przygotowanie farszu : 

Mięso umyj, pokrój  na kawałki, zalej  wodą z dodatkiem przypraw i obranych  warzyw a następnie gotuj do  miękkości ( około 1,5 godziny). 
Mięso  wyłów z wywaru (nie wylewaj), zmiel w maszynce dwa razy wraz z marchewkami. 
Cebule obierz, posiekaj  w kostkę, zeszklij na patelni i  zmiel  dodając ją do  mięsa.
Wszystko  dobrze wymieszaj, dodaj około szklanki  wywaru ( aby  farsz nie był za suchy), dopraw solą i  pieprzem. 



Przygotowanie ciasta :

Na stolnice przesiej  mąkę wraz z łyżeczką soli, wbij w środek  jajko.
Stopniowo  dodając wodę z olejem zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto  przykryj ścierką i  zostaw na 5 minut, następnie zagnieć i  rozwałkuj na grubość około 1,5 milimetra. 

Szklanką o  wąskim brzegu wykrój kółko, nałóż łyżkę farszu i  dobrze zlep  brzegi  ciasta.
Pierogi gotuj od razu  po przygotowaniu, w dużym garnku wypełnionym soloną wodą.
Wrzucaj  do  wrzątku po  kilka pierogów (tak  aby  luźno pływały) i  gotuj około 3 minut od czasu  wypłynięcia na wierzch.
Ugotowane pierogi  wyłów łyżka cedzakową, przepłucz zimną wodą i  ułóż na półmisku/tacy.
Pierogi  można lekko  pokropić oliwa dzięki  czemu  nie będą się sklejały.

Gotowe pierogi  można także zamrozić, jednak  trzeba przedtem nasmarować je oliwą. 







24 grudnia 2012

Wesołych!

Chciałabym życzyć wszystkim spokojnych, radosnych  i  pełnych  miłości Świąt Bożego  Narodzenia spędzonych  w gronie najbliższych ! 

Jusia :)



Wigilijna kapusta.

Postna kapusta nie musi być nudna!!! Wersji  jest  wiele i  każda inna... Ja proponuje Wam kapustkę na którą przepis dostałam kiedyś od mojej koleżanki. Wiedziałam, że zagości na moim stole a to  za sprawą żurawiny...

Wigilijna kapustka z żurawiną ! 


Składniki :                                                                     ( na 4-6 porcji)

* 0,5 kg kiszonej  kapusty  z marchewką,
* 200 g  grzybów ( ja użyłam pieczarek), 
* 3 łyżki  masła, 
* 5 łyżek oliwy  z oliwek, 
* 1/2 łyżeczki  kminku, 
* 1 średniej  wielkości  cebula, 
* 2 ząbki  czosnku, 
* 1 łyżka natki pietruszki,
* 1/2 łyżki  mąki, 
* 1/2 szklanki  białego  wina, 
* 1/2 szklanki  suszonej  żurawiny, 
* sól, pieprz

Przygotowanie : 

Kapustę przepłukać wodą i trochę pokroić aby się nie ciągnęła.
W dużym ganku rozgrzać 2 łyżki  masła i  3 łyżki  oliwy, dodać posiekaną drobniutko  cebulę i  kminek, zeszklić.
Do  cebuli  dodać wino i  kapustę, przyprawić solą i pieprzem, gotować na małym ogniu  przez około 45 minut często  mieszając. Jeżeli  kapusta zacznie przywierać dodać odrobinę wina.
W między  czasie przygotować grzyby.
Grzyby umyć, oczyścić i pokroić na kawałki (wielkość zależna od upodobań).
Na patelni rozgrzać 2 łyżki  oliwy, dodać posiekany drobniutko czosnek, zrumienić.
Dodać pokrojone grzyby, szczyptę soli i pieprzu, dusić na wolnym ogniu przez kilka minut.

Dodać 2-3 łyżki  wody i  pół łyżki  mąki, dobrze wymieszać podsmażyć jeszcze chwilkę.
Do miękkiej  już kapusty  dodać pół szklanki  żurawiny, pogotować kilka minut, następnie dołożyć gotowe grzyby  i  natkę pietruszki, wymieszać.

Gotowe !







Przepis dodaje do  akcji Wigilia 2012 .


Pierogi z kapustą i grzybami.

W Wigilię na naszych  stołach  wręcz muszą zagościć pierogi  z kapustą i  grzybami... W moim przepisie znajdziecie pieczarki, które bez problemu  można zastąpić "prawdziwymi" grzybkami - ja grzybów nie lubię jedynie pieczarki  jestem w stanie jakoś znieść. 
Farsz jest  smaczny  i  łatwy  w przygotowaniu. Ciasto  zagniata się szybko, jest miękkie i  delikatne. 

Polecam!

Pierogi  z kapustą i  grzybami.


Składniki na farsz :                                                ( na około 50 - 60  sztuk) 

* 1/2 kg kapusty kiszonej  z marchewką,
* 2 liście laurowe,
* 3 ziarnka ziela angielskiego,
* 5 ziarenek pieprzu  czarnego,
* 5 średniej wielkości cebul,
* oliwa do  smażenia,
* 500 g  pieczarek,*
* 2 łyżki  natki  z pietruszki,
* sól, pieprz,

Składniki  na ciasto : 

* 3 szklanki mąki, 
* 1 łyżeczka soli, 
* 1 jajko,
* 2/3 szklanki letniej  wody  z łyżką oliwy, 


Przygotowanie farszu : 

Kapustę wypłucz w letniej wodzie, aby  nie była zbyt  kwaśna, przełóż do  garnka, dodaj  liście laurowe, ziela angielskie, pieprz, zalej  wodą i gotuj na wolnym ogniu  do  czasu  aż kapusta będzie miękka (około 1-1,5 godziny).
W miedzy  czasie... 

Cebule obierz, posiekaj w drobną kostkę podsmaż na rozgrzanej  oliwie, następnie przełóż do  dużej  miski.
Pieczarki umyj, osusz, pokrój  na nieduże kawałki, podsmaż na patelni i  dodaj  do  cebuli.
Cebule, pieczarki  i  natkę pietruszki  dobrze wymieszaj.
Odcedź kapustę gdy będzie miękka, przestudź, przekrój  kilka razy  aby  się nie ciągnęła i dodaj  do  grzybów z cebulą.
Wszystko  dobrze wymieszaj , dopraw do  smaku  solą i  pieprzem.

Przygotowanie ciasta :

Na stolnice przesiej  mąkę wraz z łyżeczką soli, wbij w środek  jajko.
Stopniowo  dodając wodę z olejem zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto  przykryj ścierką i  zostaw na 5 minut, następnie zagnieć i  rozwałkuj na grubość około 1,5 milimetra. 

Szklanką o  wąskim brzegu wykrój kółko, nałóż łyżeczkę farszu i  dobrze zlep  brzegi  ciasta.
Pierogi gotuj od razu  po przygotowaniu, w dużym garnku wypełnionym soloną wodą.
Wrzucaj  do  wrzątku po  kilka pierogów (tak  aby  luźno pływały) i  gotuj około 3 minut od czasu  wypłynięcia na wierzch.
Ugotowane pierogi  wyłów łyżka cedzakową, przepłucz zimną wodą i  ułóż na półmisku/tacy.
Pierogi  można lekko  pokropić oliwa dzięki  czemu  nie będą się sklejały.

Gotowe pierogi  można także zamrozić, jednak  trzeba przedtem nasmarować je oliwą. 






Przepis dodaje do  akcji Wigilia 2012 .

Ryba po grecku.


Ryba po grecku.. Znana jedynie w Polsce, nie ma nic wspólnego  z Grecją. Jest pyszna i zawsze ląduje na moim stole w Święta, tak  jest  i  tym razem.
Przepis prosty i  szybki, przygotowanie zajmie Wam około 40  minut.
Smakuje świetnie po  kilku dniach, więc można przygotować ją wcześniej  i  upchnąć w lodówce. :)

Ryba po grecku. 


Składniki : 


* 1 kg ryby np. mintaja, 
* 4 marchewki, 
* 2 pietruszki, 
* kawałek  selera, 
* 3 cebule,
* 1 liść laurowy, 
* 2 ziarenka ziela angielskiego, 
* 4 ziarenka pieprzu czarnego, 
* oliwa do  smażenia,
* 1/2 szklanki  mąki, 
* 1/2 cytryny, 
* sól, pieprz,
* 1 łyżeczka cukru, 
* kilka łyżek  koncentratu  pomidorowego, 
* 1/2 szklanki  wody,


Przygotowanie : 

Warzywa (poza cebulą) obierz, umyj i zetrzyj na tarce o  dużych  oczkach.
Na dużej  głębokiej  patelni rozgrzej  3 łyżki  oliwy, podsmaż warzywa przez kilka minut, następnie posól, przykryj i  duś na wolnym ogniu.
Rybę umyj, osusz, pokrój  na kawałki, skrop sokiem z cytryny, delikatnie posól i  popierz, obtocz w mące. 

Przygotowaną rybę podsmaż na złoty  kolor z obu  stron, zdejmij  z patelni.
Cebulę obierz, pokrój  w piórka i  podsmaż na oleju  po  rybie, dodaj  do  warzyw.
Wszystko wymieszaj, dodaj  wodę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, cukier oraz koncentrat  pomidorowy, duś na wolnym ogniu od czasu  do  czasu  mieszając aż warzywa będą miękkie. 

Na półmisku lub w pojemniku, w którym ma być ryba układaj warstwę ryby  na to warzywa aż do  wyczerpania składników ( na wierzchu  muszą być warzywa!).
Tak  przygotowaną rybę wstaw do  lodówki, można ją podawać na gorąco  lub na zimno. 


Smacznego! 







* Gwiazdka, którą widzicie na zdjęciach  została zrobiona przez bardzo  zdolną Magdę !!
Tutaj znajdziecie jej dzieła :) 


Przepis dodaje do  akcji Wigilia 2012 . 

23 grudnia 2012

Śledzie w oleju.

Śledzie w oleju  to  kolejne danie, które zawsze znajdziemy  na świątecznym stole... Tylko  jak  dobrze wybrać te najlepsze filety?? 
Warto zwrócić uwagę aby  były grube, mięsiste i błyszczące, unikajmy  tych  poszarpanych  i  z zażółconymi  końcami. Filety trzeba wymoczyć w wodzie lub/ i mleku aby  pozbyć się z nich  nadmiaru sodu (jego  zawartość może dochodzić nawet  do  5 000 mg  na 100 g  śledzia). 
Śledź jest  doskonałym źródłem kwasów omega 3 i  witaminy D. 

Śledzik  w oleju. 


Składniki : 

* 400 g  solonych  filetów śledziowych, 
* 5 -6 cebul, 
* 1 szklanka oleju, 
* kilka plasterków cytryny, 

Przygotowanie : 

Śledzie namoczyć w wodzie na minimum kilka godzin ( można zostawić na noc), wypłukać, osuszyć i  pokroić na skośne kawałki o wielkości  mniej  więcej  2 centymetrów.
Cebulę obrać i pokroić w najdrobniejszą kostkę.
Do  słoika, w którym będziemy  śledzie przechowywać, ułożyć na dnie centymetrową warstwę cebulki, na to  warstwę pokrojonego  śledzia, wszystko  dobrze ubić. Na śledzia kładziemy plasterek  cytryny i  warstwę cebuli (grubość zależna od tego  jak  bardzo  lubicie cebulę ), powtarzamy  do  czasu  aż skończą nam się składniki  lub słoik :) - na wierzchu  powinna być cebulka. 
Zalać olejem, tak aby przykrył wszystkie warstwy -ważne jest  aby dobrze dociskać śledzie i cebulkę, nie potrzeba wtedy  dużo  oleju.
Słoik  zamknąć i  wstawić do  lodówki na minimum dobę. 




Przepis dodaje do  akcji Śledziowe szaleństwo a także Wigilia 2012 ! 


Tradycyjna sałatka jarzynowa.

W końcu  mam chwilkę aby  podzielić się z Wami jakimś przepisem. Świąteczne gotowanie idzie u  mnie pełna parą, poza tym mam wiele innych  drobnych  rzeczy do  zrobienia.
Oto przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową... Jest  to  jedna z moich  ulubionych a robię ją tylko  na święta (czemu ?? ). Sałatka jest  taka jaką je się w moim rodzinnym domu, wiem że czasem dodaje się do  niej ugotowane ziemniaki bądź kukurydzę, dla mnie jest to  jednak  zbędne. Taka jest  najlepsza ! 



Tradycyjna sałatka jarzynowa. 


Składniki :                                                              (porcja na dużą miskę)

* 8 marchewek, 

* 3 pietruszki, 
* 1/3 selera, 
* 3 jabłka, 
* 5 jajek, 
* 7 ogórków kiszonych, 
* 1 puszka groszku konserwowego, 
* musztarda, 
* majonez, 
* sól, pieprz

Przygotowanie : 

Marchewkę, pietruszkę, selera obrać i  ugotować w osolonej  wodzie, odstawić do  wystygnięcia ( ja zostawiam na noc).
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, 
obrać i drobno pokroić
Warzywa pokroić w drobna kostkę i przełożyć do  dużej  miski.
Ogórki  kiszone obrać i  posiekać na małe kawałeczki.

Jabłka obrać ze skórek, wykroić gniazda nasienne i  pokroić w drobna kostkę.
Wszystko razem dobrze wymieszać, dodać odsączony  groszek  konserwowy, posolić i  popieprzyć do  smaku. Dodać około jednej  czubatej  łyżki  stołowej  musztardy  i  majonez ( ciężko powiedzieć ile ), dobrze wymieszać.
Udekorować natką pietruszki. 






Przepis dodaje do  akcji  Wigilia 2012 .


10 grudnia 2012

Carrot Cake - ciasto marchewkowe.

Nigdy bym się nie spodziewała, że ciasto marchewkowe zostanie jednym z moich ulubionych !
Jest pyszne - słodkie, wilgotne i  cudownie chrupiące ( dzięki orzechom ). 

Ciasto smakowało każdemu kto miał okazję go spróbować ;)

Na blogu znajdziecie także przepis na tort marchewkowy !! O tu :D 


I never thought that carrot cake will be one of my favorites!
It's delicious - sweet, moist and deliciously crunchy (because the nuts).
The cake tasted anyone who had the opportunity to try it ;)

On the blog you will find a recipe for carrot birthday cake! Here :D

5 grudnia 2012

Pierś z kurczaka w pomidorach.

Jak może zauważyliście bardzo lubię pomidory, często przygotowuję z nimi  dania, gdyż są smaczne i  zdrowe. Zawierają wiele cennych  wartości odżywczych  jak np. witamina A, która działa korzystnie na wzrok, witamina E, która zapobiega przedwczesnemu starzeniu, likopen - który  przeciwdziała niektórym nowotworom, pomidory pomogą także osobom żyjący  w stresie - mają działanie uspokajające a potas zapobiega chorobom układu krążenia. Jak widać warto jeść pomidory ! :P 
Dziś kolejny ciekawy przepis - sos z kurczakiem, pomidorami i fasolką szparagową. Danie jest szybkie i nieskomplikowane... 


Pierś z kurczaka w pomidorach z fasolką szparagową !


Składniki :

* 300 g  makaronu,
* 1 duża pierś z kurczaka,
* 250 gram pomidorów z puszki (odsączonych),
* 200 g zielonej fasolki szparagowej,
* 4 łyżki oliwy  z oliwek,
* sól, pieprz,
* bazylia suszona,

Przygotowanie : 

Makaron ugotować al dente.
Fasolkę umyć, obrać z ogonków i  pokroić na kawałki  o  długości około 3 cm, gotować w osolonej  wodzie około 8  minut (można użyć fasolki z puszki).
Pierś umyć, pokroić w nieduże kawałki ( np. paseczki) przyprawić solą pieprzem i  suszoną bazylią. Podsmażyć na 2 łyżkach  oliwy  z oliwek do  czasu aż mięso  nie będzie różowe.
Do  mięsa dodać pomidory i ugotowaną fasolkę, 2 łyżki oliwy, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, wymieszać. 
Sos podawać z makaronem.

Smacznego !



1 grudnia 2012

Zupa szczawiowa z ziemniakami.


Bardzo lubię kwaśne zupy... Dziś przepis na jedną z moich  ulubionych -  szczawiową. Zupa ta kojarzy mi się z letnim smakiem dzieciństwa. Niestety nie jest polecana dla osób z problemami nerek i reumatyzmem ze względu na szczawian potasu, który  łączy się z wapniem w nieprzyswajalny szczawian wapnia. 

Niektórzy ziemniaki gotują osobno, ale ja  nie uważam tego za konieczne. 


Składniki :                                                     ( 4 porcje )


* 500- 600  ml  wody, 

* skrzydło/ nóżka z kury, 
* liść laurowy, 
* ziele angielskie, 
* 3 ziarenka pieprzu, 
* 3 marchewki, 
* 1 mała pietruszka, 
* mały kawałek pora, 
* kostka rosołowa ( ja użyłam warzywnej domowej roboty), 
* 3 duże ziemniaki, 
* 1 słoik szczawiu (wielkości dżemu), 
* 2 łyżki śmietany, 
* sól, pieprz, 
* 4 jajka, 

Przygotowanie :


Kurczaka umyj i zalej zimną wodą.
Warzywa obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach a pora pokrój w cienkie plasterki, dodaj do wody. 
Dorzuć przyprawy, gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. 
W między czasie obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę, dorzuć do zupy. 
Gotuj do czasu aż ziemniaki będą miękkie, dodaj szczaw i  gotuj około 10 minut.
Dodaj śmietanę rozmieszaną w kilku łyżkach zupy.
Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.
Smacznego !






* Jeżeli  uda Wam się zebrać lub kupić świeży szczaw do  zupy potrzeba go 200- 300 g. Szczaw taki  należy  umyć, posiekać drobno i  podsmażyć na 2 łyżkach  masła około 10 minut. 


* Ważne jest  aby  warzywa były  ugotowane przed dodaniem szczawiu, gdyż zawarte w nim kwasy  zatrzymają proces gotowania i jarzyny  mogą pozostać twarde. 


Follow Us

Cook'd it!