24 grudnia 2012

Ryba po grecku.


Ryba po grecku.. Znana jedynie w Polsce, nie ma nic wspólnego  z Grecją. Jest pyszna i zawsze ląduje na moim stole w Święta, tak  jest  i  tym razem.
Przepis prosty i  szybki, przygotowanie zajmie Wam około 40  minut.
Smakuje świetnie po  kilku dniach, więc można przygotować ją wcześniej  i  upchnąć w lodówce. :)

Ryba po grecku. 


Składniki : 


* 1 kg ryby np. mintaja, 
* 4 marchewki, 
* 2 pietruszki, 
* kawałek  selera, 
* 3 cebule,
* 1 liść laurowy, 
* 2 ziarenka ziela angielskiego, 
* 4 ziarenka pieprzu czarnego, 
* oliwa do  smażenia,
* 1/2 szklanki  mąki, 
* 1/2 cytryny, 
* sól, pieprz,
* 1 łyżeczka cukru, 
* kilka łyżek  koncentratu  pomidorowego, 
* 1/2 szklanki  wody,


Przygotowanie : 

Warzywa (poza cebulą) obierz, umyj i zetrzyj na tarce o  dużych  oczkach.
Na dużej  głębokiej  patelni rozgrzej  3 łyżki  oliwy, podsmaż warzywa przez kilka minut, następnie posól, przykryj i  duś na wolnym ogniu.
Rybę umyj, osusz, pokrój  na kawałki, skrop sokiem z cytryny, delikatnie posól i  popierz, obtocz w mące. 

Przygotowaną rybę podsmaż na złoty  kolor z obu  stron, zdejmij  z patelni.
Cebulę obierz, pokrój  w piórka i  podsmaż na oleju  po  rybie, dodaj  do  warzyw.
Wszystko wymieszaj, dodaj  wodę, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, cukier oraz koncentrat  pomidorowy, duś na wolnym ogniu od czasu  do  czasu  mieszając aż warzywa będą miękkie. 

Na półmisku lub w pojemniku, w którym ma być ryba układaj warstwę ryby  na to warzywa aż do  wyczerpania składników ( na wierzchu  muszą być warzywa!).
Tak  przygotowaną rybę wstaw do  lodówki, można ją podawać na gorąco  lub na zimno. 


Smacznego! 







* Gwiazdka, którą widzicie na zdjęciach  została zrobiona przez bardzo  zdolną Magdę !!
Tutaj znajdziecie jej dzieła :) 


Przepis dodaje do  akcji Wigilia 2012 . 

3 komentarze:

  1. Ryba po grecku musi być! Bardzo ładnie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Juz sie nie moge doczekac wieczoru!
    Pycha! :)


    Wesolych Swiat! :*

    http://chochlikikuchenne.blox.pl/2012/12/Wesolych-Swiat-Kochani.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!