29 grudnia 2012

Picadillo z ryżem.

Picadillo - danie meksykańskie przyrządzane z mięsa mielonego, owoców i warzyw. W oryginalnych  przepisach  można znaleźć migdały, rodzynki  a nawet  banany. Także dobór przypraw jest  bardzo  zróżnicowany  od czosnku, majeranku  po  goździki i cynamon.
Ja przygotowałam danie bardziej  na mój gust :) - jeżeli  lubicie rodzynki można ich  dodać 50 g. Jest dość pikantne - idealne na rozgrzewający  zimowy  obiad, do tego przygotowanie zajmuje jedynie około 30 minut. 



Składniki :                                                   ( 2 porcje )

* 2 porcje ryżu, 
* 1 łyżka oliwy, 
* 1/2 cebuli, 
* 2 ząbki  czosnku, 
* 250 g  mięsa mielonego ( ja użyłam wieprzowego), 
* 25 g  oliwek, 
* 15 g  papryczek  jalepano*, 
* 200 ml  wody, 
* 75 g  koncentratu pomidorowego, 
* 2 łyżki suszonego oregano, 
* sól, pieprz

Przygotowanie : 

Na głębokiej  patelni lub w garnku  rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażaj aż cebula zmięknie. 
Dodaj mięso  i  smaż około 5 minut. 
Wodę wymieszaj  z koncentratem pomidorowym, zalej  mięso, dodaj posiekane papryczki  jalepano i  pokrojone oliwki, przypraw oregano, solą i  pieprzem. 
Gotuj wszystko przez 15-20 minut często  mieszając. 
W między  czasie w osolonej wodzie ugotuj ryż na sypko. 
Podawaj zaraz po przygotowaniu. 

Smacznego ! 

* Papryczki  jalepano można zastąpić świeżymi zielonymi  papryczkami  chili. 
* Picadillo świetnie nadaje się do  wypełnienia tortilli lub tacos. 




4 komentarze:

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!