14 listopada 2012

Placki z kabaczka.

Świetny, szybki i  bardzo  bardzo  prosty przepis na jesienne placuszki. 


Składniki :

* 1 kg  kabaczka, 

* 1 łyżeczka soli, 
* 1 żółtko, 
* garść posiekanej  natki pietruszki, 
* 1 cebula, 
* 4 łyżki bułki tartej, 
* mąka , 
* pieprz, 
* oliwa do  smażenia, 

Przygotowanie : 

Kabaczka umyć i  pozbyć się pestek. Następnie pokroić na plastry o  grubości  około  2 cm, obrać i  zetrzeć na tarce o  grubych  oczkach. Posolić łyżeczką soli  i  odstawić na godzinkę. Wycisnąć i  odlać płyn, który  się zbierze.
Do startego  kabaczka dodać jedno żółtko, posiekaną drobno cebulę, bułkę tartą, natkę pietruszki, około 1/2 szklanki mąki. Przyprawić łyżeczką soli i  pieprzu i  dobrze wymieszać. 

Z powstałej  masy  formować okrągłe placuszki  grubości około 1cm.
Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju po około 4 minut  z każdej  strony. 


*Placki  świetnie smakują z kwaśną śmietaną lub z ketchupem. Można także pod koniec smażenia ułożyć na nich plasterek sera żółtego. 






19 komentarzy:

  1. Poproszę kilka takich placuszków! Nie jadłam jeszcze takich, ale wyglądają tak apetycznie, że chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają bardzo apetycznie, sama muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sa pyszne!! Lekko słodkawe (mimo dodatku soli)i bardzo sycące, a ze śmietaną mmmm !

      Usuń
  3. placki wyszły nam przepyszne :)
    Dzięki za przepis! :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie zrobiaąm placuszki według Twojego przepisu...MIstrzostwo Świata!! :-) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszły super, sprawdzony przepis. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam dzisiaj i były PRZEPYSZNE! Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  7. proste w przygotowaniu, takie idealne dla laików gastronomicznych-czyli dla mnie ! a przede wszystkim pyszne, smakowały wszystkim! tylko, czy można je także wrzucić do piekarnika, zamiast smażyć na patelni? też wyjdą ? :) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak :)
      Tylko zadbaj aby nie przywarły :)

      Usuń
  8. Zrobiłam dzisiaj dodając kilka startych i przesmażonych wcześniej kilku pieczarek, które należało zużyć. Placki zniknęły błyskawicznie, były pyszne. Mój kabaczek wystarczył na usmażenie tylko 12 placuszków. Szkoda:):)

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie miałem dwa kabaczki.Zrobiłem wg w/w przepisu. Zobaczymy za półtorej godzinki. Jeszcze się odezwę.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zaraz zaczynam bo mam z działki dwa wielkie kabaczki, a szkoda, żeby się zmarnowały :p Raczej zrobię je bez natki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno wyjdą smaczne :) Polecam również te : http://www.jusiagotuje.pl/2014/10/placki-z-cukinii-i-marchewki-z-zioami.html

      Usuń
  11. Czyli pietruszka tylko do posypania? Do placków nie dodawać?
    Pozdrawiam, Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodawać !
      jakoś mi uciekło ;) już poprawiłam.

      dziękuje i polecam.

      Usuń
  12. zrobilem dzisiaj wyszly cudne dziekuje za przepis pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!