15 sierpnia 2012

Kopytka z koperkiem.

Jako  dziecko  i  młoda dziewczyna myślałam, że przygotowanie kopytek  zajmuje całe wieki... Może dlatego, że w moim, pełnym ludzi domu robiło się ich  baaardzo  dużo? 
Tak  czy  inaczej teraz moja wiedza znacznie się poszerzyła i  okazuje się, że przygotowanie tych pyszności zajmuje 30 minut ( + czas na ugotowanie i  ostudzenie ziemniaków) !! 


Składniki :                                                           (3 porcje)

* 400 g  ugotowanych  ziemniaków,
* 300 g  mąki + do  posypania,
* 1 jajko,
* 2 łyżki  koperku (jeżeli  pominiecie wyjdą tradycyjne kopytka),
* sól, pieprz,
* łyżka oliwy,

Przygotowanie :

* przygotowane ziemniaki powinny być zimne, dobrym rozwiązaniem jest użycie ziemniaków z poprzedniego  dnia.

W dużym garnku wstawić wodę do  gotowania kopytek  z 2 łyżkami  soli i  łyżką oliwy.
Ziemniaki ugnieść na gładko, dodać jajko, szczyptę soli i pieprzu a także posiekany  koper. 

Stopniowo  dodając mąkę zagnieść ciasto,które nie będzie się lepiło.
Podzielić na 4-5 części i  z każdej, na oprószonej mąką stolnicy (ja stolnicy  nie posiadam, zawsze robię to  na blacie w kuchni, który  uprzednio lekko zwilżam i  pokrywam folią spożywczą - która do  mokrego  blatu  dobrze przywiera -  znacząco  ułatwia to  także sprzątanie :), formować wałek  około 1, 5- 2 cm średnicy. 
Lekko go przypłaszczyć i kroić skośnie na kawałki.
Ważne jest  aby  wykonywać to  jak  najszybciej gdyż im dłużej  ciasto  leży  tym rzadsze się robi i  zaczyna się kleić. 

Kopytka wrzucać do  wrzącej  wody ( ważne aby  miały  gdzie "pływać"), zagotować, zmniejszyć ogień, gotować 3 minuty  od czasu  wypłynięcia na wierzch.
Kopytka wyjmować łyżka cedzakowa -  jeżeli  masz duży garnek  i  wrzucisz wszystkie kopytka na raz możesz odcedzić je w durszlaku. 

Ugotowane kopytka ułożyć na półmiskach  lub talerzach, po  kilku  minutach  odlać wodę, jeżeli  się zebrała. 


* kopytka smakują świetnie z sosami, z zrumienioną bułką tartą, ze skwarkami lub odsmażane na maśle. 

* kopytka można zamrozić "na później" należy  je jednak  przedtem obtoczyć w niewielkiej  ilości  oliwy aby  się nie posklejały.



kopytka po ugotowaniu

kopytka ze skwarkami z bekonu  

kopytka odsmażane na maśle

2 komentarze:

  1. no, i przez koperek stały się zupełnie niebanalne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kopytka, moje ulubione! I to jeszcze z koperkiem!!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!