18 sierpnia 2012

Fish & chips.

Składniki na rybę:                                                         (2 porcje)

* 2 filety z ulubionej  ryby (około 100-150g  na osobę)
* 1 jajko,
* 1/3 szklanki  piwa,
* 1/3 szklanki mąki,
* sól, pieprz,
* koperek (opcjonalnie),
* olej do  smażenia,

Składniki na frytki:

* 5 dużych  ziemniaków,
* 1/2 łyżeczki  słodkiej papryki,
* 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
* 2 łyżki  oliwy,

Przygotowanie ryby :

Filety umyć, osuszyć na ręczniku   papierowym, oprószyć solą i pieprzem, posiekanym koperkiem.
Jajko dobrze roztrzepać, dodać piwo, sól, pieprz, dobrze wymieszać.
Stopniowo  dodawać mąkę do  czasu  aż ciasto  będzie dość gęste ( tak  aby  nie spływało  z ryby).
Rybę obtoczyć w panierce, smażyć w głębokim oleju na złoty  kolor około 5-7 minut  z każdej  strony.

Przygotowanie frytek :

Ziemniaki obrać, pokroić na dość grube paski, umyć zostawić do  obcieknięcia.
Ziemniaki przesypać do brytfanki do pieczenia wymieszać z dwoma łyżkami oliwy, posypać przyprawami.
Wstawić do  nagrzanego do 200 stopni piekarnika, piec około 30  minut od czasu  do  czasu  mieszając.  



1 komentarz:

  1. Kocham takie obiadki :)) a zdjęcie dania kuszące!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!