9 sierpnia 2012

Danie jednogarnkowe - ryz & kiełbasa.


Składniki :                                         (2 porcje)

* 150 g  kiełbasy,
* 1 zielona papryka,
* 1 mała cebula,
* 1 główka czosnku,
* 1 kubek rosołu,
* 125 g  ryżu (1 torebka),
* 1 łyżka oliwy, 
* sól, pieprz,

Przygotowanie :

Kiełbasę pokroić na grube plasterki i na dużej, głębokiej  teflonowej patelni z przykrywką (można zastąpić garnkiem) podsmażyć na brązowy kolor około 5 minut. Odsączyć na papierze.
Na tej  samej  patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać posiekany  czosnek i cebulą oraz pokrojoną w paski  paprykę. Podsmażyć około 4-5 minut aż warzywa będą miękkie.
Zalać rosołem, zamieszać i  zagotować, dodać umyty ryż i  kiełbasę, dobrze przyprawić solą i  pieprzem.
Wymieszać, przykryć i  gotować na bardzo  małym ogniu  około 15 minut.
Po tym czasie ryż powinien być dość miękki, wyłączyć ogień, wymieszać i  zostawić na 10 -15 minut pod przykryciem.





3 komentarze:

  1. bardzo fajne danie, idealne na szybki obiad kiedy nie ma się ochoty długo stać w kuchni :) świetne !

    OdpowiedzUsuń
  2. Mama zawsze przygotowywała mi taki obiad jak nie miała czasu na nic bardziej wymyślnego :) Pyszne wspomnienie dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie jednogarnowe dania sprawdzaja sie zawsze :) bardzo je lubie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!