16 marca 2012

Lasagne z indykiem i kabaczkiem.

Trochę inna lasagne...


Składniki:                                              ( 3 porcje )             
                                          blaszka 22x17x5 cm -  niezbyt duża
* 350g mięsa z indyka,
* 2 średniej  wielkości  kabaczki, 
* 2 cebule, 
* 2 - 3 ząbki  czosnku, 
* pomidory w puszce (400g), 
* sól, pieprz, bazylia, 
* oliwa do  smażenia, 
* makaron do  lasagne ( mi  wystarczyły  3 duże płaty) , 
* ser żółty, 


Składniki  na expresowy sos beszamelowy :


* 2 łyżki  masła, 
* 2 łyżki  mąki, 
* 1 szklanka mleka, 
* sól, pieprz, 
* gałka muszkatołowa ( ja jej nie dodaje),


Przygotowanie:


Mięso przyprawić solą, pieprzem i bazylią ( ja użyłam mięsa z piersi indyka, które pokroiłam w drobne kawałki, ale jak najbardziej wskazane jest mięso  zmielone) podsmażyć na patelni dodając pomidory. Przełożyć do  miski.
Jednego kabaczka obrać, wyjąć nasiona i  pokroić w niezbyt  duże kawałki ( mój ważył po pokrojeniu  150 g). Podsmażyć na patelni razem z posiekaną cebulą i  czosnkiem. 

Dołożyć do  indyka i pomidorów, dobrze wymieszać i doprawić do  smaku.
Drugiego kabaczka obrać i pokroić w plastry  o  grubości  około  0,5 cm, wrzucić do  wrzącej wody  i  obgotować przez 5 minut.
Ja użyłam świeżego, gotowego  makaronu  i  przygotowałam go  zgodnie ze wskazaniami  producenta.
Blaszkę wykładamy folią aluminiową ( aby  łatwiej  było  wyjąć lasagne, nie jest to  konieczne),  następnie kładziemy  warstwę makaronu, smarujemy  sosem beszamelowym, dokładamy  warstwę mięsa z warzywami i  znowu  makaron. Powtarzamy  w tej  samej kolejności  trzy  razy z tym że na trzecią warstwę mięsa kładziemy  obgotowanego  kabaczka. 
Całość zakrywamy folią aluminiową i  wkładamy  do  nagrzanego  do  180 stopni piekarnika na 20  minut.
Po tym czasie wyciągamy  lasagne, odkrywamy, posypujemy  serem żółtym i  wstawiamy  z powrotem na około 5 minut ( do  czasu  aż ser się rozpuści). 


* Można także dołożyć sera między warstwy  lasagne ( przed makaronem).




Przygotowanie sosu:


W małym garnuszku rozpuszczamy  2 łyżki  masła, dodajemy  mąkę i bardzo  dokładnie mieszamy tak  aby  nie powstały  grudki ( najlepiej  użyć do  tego  tzw. trzepaczki ).
 Zdejmujemy  z ognia, dolewamy 1/2 mleka i  dobrze mieszamy. Gdy  masa będzie jednolita dolewamy  resztę mleka, mieszamy  i  wstawiamy  ponownie na ognień. 
Gotujemy  około 7 minut -  do  czasu  aż sos zgęstnieje. 
Doprawiamy  solą i pieprzem ( można dodać też ulubione zioła ). 


* Jeżeli w sosie zrobią się grudki nic straconego! Wystarczy  przecedzić go przez sitko.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!