29 października 2011

Gulasz ze schabu.

Gulasz ze schabu.
Najprostszy jaki może być, z cebulą i marchewką.
Świetnie pasuje do kopytek, makaronu, ryżu czy kaszy a przygotowanie zajmuje tylko chwilę.

Polecam na obiad ! 





Składniki :

* 0,5 kg  schabu,
* 2 marchewki, pokrojone w kostkę, 
* 1 duża cebula, pokrojona w kostkę, 
* oliwa do smażenia,
* 0, 5 litra wywaru warzywnego,
* sól, pieprz,
* 2 łyżeczki słodkiej papryki, 
* 1/2 łyżeczki pikantnej papryki, 

* 1 łyżka śmietany ( opcjonalnie )
* 1 łyżka mąki ( opcjonalnie ),



Przygotowanie :

Schab umyj i  pokrój w nieduże kawałki - mogą o  być paski lub kostka, jak  wolisz.
Przypraw solą, pieprzem, słodką i  pikantną papryką oraz połową natki pietruszki.
Na patelni rozgrzej  dwie łyżki oliwy, wrzuć mięso i smaż aż się zarumieni.
Mięso przełóż do  garnka, dodaj  marchewkę, zalej bulionem i duś na wolnym ogniu.
Na tej  samej  patelni podsmaż cebulę aż zmięknie, dodaj ją do mięsa.
Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu około 45 minut ( do czasu aż mięso będzie miękkie ) od czasu do  czasu  mieszając. 
W razie potrzeby dolej  trochę wody.
Na koniec dodaj pozostałą natkę pietruszki i  ewentualnie śmietanę. 

*Jeżeli sos jest zbyt rzadki dodaj łyżkę mąki zmieszaną z wodą. 



* aktualizacja 02.11.2015

3 komentarze:

  1. Dziś będę próbować zrobić gulasz i mam nadzieje, że będzie smaczny. :) To będzie mój debiut gulaszowy ale wszystko wydaje się proste :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie napisz jak wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Biorę się za gotowanie gulaszu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!