29 października 2011

Gulasz ze schabu.

Gulasz ze schabu.
Najprostszy jaki może być, z cebulą i marchewką.
Świetnie pasuje do kopytek, makaronu, ryżu czy kaszy a przygotowanie zajmuje tylko chwilę.

Polecam na obiad ! 





Składniki :

* 0,5 kg  schabu,
* 2 marchewki, pokrojone w kostkę, 
* 1 duża cebula, pokrojona w kostkę, 
* oliwa do smażenia,
* 0, 5 litra wywaru warzywnego,
* sól, pieprz,
* 2 łyżeczki słodkiej papryki, 
* 1/2 łyżeczki pikantnej papryki, 

* 1 łyżka śmietany ( opcjonalnie )
* 1 łyżka mąki ( opcjonalnie ),



Przygotowanie :

Schab umyj i  pokrój w nieduże kawałki - mogą o  być paski lub kostka, jak  wolisz.
Przypraw solą, pieprzem, słodką i  pikantną papryką oraz połową natki pietruszki.
Na patelni rozgrzej  dwie łyżki oliwy, wrzuć mięso i smaż aż się zarumieni.
Mięso przełóż do  garnka, dodaj  marchewkę, zalej bulionem i duś na wolnym ogniu.
Na tej  samej  patelni podsmaż cebulę aż zmięknie, dodaj ją do mięsa.
Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu około 45 minut ( do czasu aż mięso będzie miękkie ) od czasu do  czasu  mieszając. 
W razie potrzeby dolej  trochę wody.
Na koniec dodaj pozostałą natkę pietruszki i  ewentualnie śmietanę. 

*Jeżeli sos jest zbyt rzadki dodaj łyżkę mąki zmieszaną z wodą. 



* aktualizacja 02.11.2015

12 komentarzy:

  1. Dziś będę próbować zrobić gulasz i mam nadzieje, że będzie smaczny. :) To będzie mój debiut gulaszowy ale wszystko wydaje się proste :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie napisz jak wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Biorę się za gotowanie gulaszu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  5. Gulasz wyśmienity, a z kaszą smakuje świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję i bardzo się ciesze Dominiko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hej, a ja mam problem bo mieso jest twarde, a dusze dlugo. Tesciowa jak robi to az sie tak fajnie rozpada pod widelcem, co jest nie tak? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może za dużo solisz na początku.
      Jak podsmażasz kawałki to też warto tego mięsa nie mieszać, niech się najpierw zarumieni z jedne strony i dopiero wtedy na drugą.

      Usuń
  8. Dziękuję za przepis. Wyszło super z kopytkami i kapustą kiszona. Pozdrówka

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny przepis dla studenta :D Właśnie gotuję gulasz!! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajny przepis, prosty i smaczny. Trochę go uprościłam, tj. Na patelni podsmażyłam cebulę,dodałam schab, po obsmażeniu mięsa marchew i dalej jak w przepisie. Do samego mięsa dodałam trochę nasion kopru włoskiego, świetnie pasuje do wieprzowiny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fantastycznie !

      Lubię ten smak, na pewno następnym razem wypróbuje z dodatkiem nasion kopru :)

      Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!