8 października 2011

Gołąbki.

Jakiś czas temu  zrobiłam gołąbki, które bardzo  lubię. Problem polega na tym, że w Anglii ciężko  jest  kupić dużą kapustę włoską, dlatego też gołąbki  są małe :)
Oto przepis na moje małe gołąbeczki.


Składniki :


* 1 mała kapusta włoska,
* 400 g mięsa mielonego,
* sól, pieprz mielony, 
* natka pietruszki,
* 1 ziarenko  ziela angielskiego, 
* 1 liść laurowy, 
* 3 - 4ziarenka pieprzu czarnego,
* kostka rosołowa ( warzywna / kurczakowa ),




Przygotowanie :


Mięsko wkładamy  do  miski, solimy, pieprzymy, dodajemy  trochę natki z pietruszki i  dokładnie mieszamy. Z kapusty  wycinamy głąba i zdejmujemy wierzchnie liście. Resztę kapustki  wkładamy  do  dużego garnka z wrzącą wodą i kolejno zdejmujemy  liście. Ze sparzonych liści ( zaczynamy od największych) wycinamy  zgubienia. Na liść ( stroną z której  wycinaliśmy  do dołu ) układamy małą garstkę mięsa i  zawijamy, najpierw brzegi  do  środka a następnie zawijamy w rulon. Czynność powtarzamy  do wyczerpanie mięsa. Dno garnka w którym będziemy  gotować gołąbki  wykładamy małymi liśćmi  z kapusty, potem układamy  gołąbki w miarę ścisło. Zalewamy  wodą (może być ta z parzenia kapusty ) dorzucamy  kostkę rosołową, ziele angielskie, liść laurowy i ziarna pieprzu. Wszystko gotujemy  pod przykryciem na wolnym ogniu około  45 minut.


Sos pomidorowy


Ja gotuje sos w osobnym garnuszku, gdyż tak  mi  jest  wygodniej. Można jednak przygotować go  razem z gołąbkami, kiedy  są już ugotowane :)

Składniki: 


* natka pietruszki,
* koncentrat pomidorowy,
* 1 łyżka mąki,
* 2 łyżki śmietany  18 %,


Przygotowanie :


Odlewamy  trochę wody  z gołąbków do  małego  garnuszka. Dodajemy  koncentrat pomidorowy i  natkę pietruszki. Chwilkę gotujemy. Łyżkę mąki mieszamy  dokładnie z wodą i  wlewamy  do  gotującego  się sosu ( jeżeli  sosu  jest  dużo  może być potrzebne więcej  niż łyżka mąki) energicznie mieszamy. Na końcu  dodajemy  śmietany  -  ilość wedle upodobań :)



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuje za odwiedziny i komentarze :)

Follow Us

Cook'd it!